破產聯盟

查看: 4263|回復: 29

破產期間讀書問提

想問如果破產期間,生活費可以加埋讀書費用嗎?
我問過, 要證明有須要先得.
例如我不能拿到學位,現有工作很可能會被炒。
咁入職要求係咪一定要有學位,如你冇學位就唔會請你
因為競爭激烈,太弱留強是必然的事
我上司已跟我明示多次,問我報左名未
所以請教有沒有機會能夠在這4年可以進修一下,所謂坐監都可以讀學位。
應該唔易批 除非係專業工作唔讀唔得
而炒左就搵唔番架高收入
因為我現有工作人工大約35-40K,如果不能進修,好似好浪費。
NewSS 發表於 17-5-2017 10:32
因為我現有工作人工大約35-40K,如果不能進修,好似好浪費。

問題係你有咁高人工又點??  扣除指定生活費咪又係要還比政府。  其實, 如果樓主有咁高人工, 除非欠債好多, 否則, 應該自已用來還錢比債主, 唔應該申請老破, 既然已經老破左, 咁除左必須既基本生活開支, 其他額外開支你預都唔會批較多, 唔通你老破得, 又想讀書增值, 又想學車作日後備工作, 又想去健身想身體健康d 嗎??  老破得, 預左4年既所有收入支出已由主任/ 外判監管
NewSS 發表於 17-5-2017 10:32

如果講到唔讀有機會飯碗不保兼搵唔返唔個收入 或者可以試下
hohochi 發表於 18-5-2017 09:38
如果講到唔讀有機會飯碗不保兼搵唔返唔個收入 或者可以試下

我覺得主任/ 外判唔會理你之後搵唔搵得番個個收入, 反而介意你現在既收入比基本生活費多, 如果比你用來讀書既話,  D 債主反而變成冇得收錢, 所以, 唔會咁比生活費外既特別洗用你, 仲要唔係一次性既幾千元喎
NewSS 發表於 16-5-2017 19:13
所以請教有沒有機會能夠在這4年可以進修一下,所謂坐監都可以讀學位。

坐監唔係政府照你免費讀書,而係自己科水.
你都可以讀學位,不過要親友照咁解.

即管博一博,同外判講唔讀份工就危危乎.
如果公司好FD,不如叫公司 供你讀,然後轉POST, 其實就算 減人工都唔係問題.
flypig 發表於 19-5-2017 09:42
坐監唔係政府照你免費讀書,而係自己科水.
你都可以讀學位,不過要親友照咁解.

講得岩...
樓主,可以搏的。

鼓勵在職人士進修是政府強調的政策。而你並未有學位,上到法院,我個人覺得你真係有機會贏。
我覺鼓勵在職人士進修係咪一定要讀學位呢
cl475867 發表於 19-5-2017 16:04
我覺鼓勵在職人士進修係咪一定要讀學位呢

學位都係政府政策
maksiusang 發表於 19-5-2017 22:38
如果系得,個個走去讀書,仲有邊個去上繳

破產法並不是去罰一個人。CHing 想法方向已經錯誤。都唔係用盡方法要令一個人活到無尊嚴。

所以有案例比供養孩子去外國讀書。有案例要保持有家庭責任等。

當然個人意見,認為如果係又讀,唔係又讀,外判一定唔會批。

例如一個工程C,規定要有一年幾多個鐘進修。我個人認為外判一定無可能唔比。

要睇番實際情況同政府政策。
admin 發表於 19-5-2017 22:44
破產法並不是去罰一個人。CHing 想法方向已經錯誤。都唔係用盡方法要令一個人活到無尊嚴。

所以有案例比 ...

如果照 Admin 大人咁講, 個個老破左又唔想上繳而又去讀書, 讀番同工作有關既野都得啦~  例如: 我話公司話我英文唔得又去讀, 又或..公司話我電腦唔得又去讀既話, 咁反正有錢多益下自己都好, 反正主任/ 外判又唔會好似政府支助咁計出席率。至於, 實際係咪公司一定要 or 定自己唔想上繳邊個知喎~~  如果真係唔係老破左, 而本身家庭開支剛剛好人工生活費, 咁又邊有錢讀??  再者, 公司話叫讀姐, 公司又唔會出警告信比員工話唔讀會炒,  咁點會知係咪真係唔讀會炒??  又再者, 現今香港, 個個可以有時間有能力進修既話, 有邊間公司唔鐘意?  又唔係要公司出錢....所以, 我反而覺得唔係冇機會批, 但機會真係少到可能得10% 咁多