破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: NewSS

破產期間讀書問提

EWB 發表於 20-5-2017 02:45
如果照 Admin 大人咁講, 個個老破左又唔想上繳而又去讀書, 讀番同工作有關既野都得啦~  例如: 我話公司話 ...

C 打好似誤會左以為個個破產者講就得。

其實要搞清楚,唔係講下就人地會批比你。

簡單例子。有破產者可以請姐姐,要比仔去外國讀書。外判唔比。咁米上法庭羅。

法院米根據雙方陳詞,跟住判左破產者勝訴。

其實就係咁。
極端講。

我破左產。但係我又吹話我要住1000呎先得,唔係我會有細小空間症,會殺人咁。咁上法院,你認為法院會覺得我吹多定真係呀?

有D野、唔係破產者講下就人地會信。好似我講工程C咁。一年必需進修幾多個鐘,咁外判又唔比呀?

呢D上到庭,法院 90% 判破產者勝。因為工程C專業就係要咁。

正如樓主一樣,如果佢證明到進修是必需,而且對各方面有好處。外判點唔比你?

唔信,你去查下。連 nurse 真情下以搭的士天呀。呢個世界,唔係外判話乜就乜,相反,唔係破妾者話呢樣需要,就一定需要。

講多無謂,如果會員覺得總之破產者要無尊嚴生活先候得,咁就當就破產者要啦!唔L再覆啦。
admin 發表於 20-5-2017 09:10
C 打好似誤會左以為個個破產者講就得。

其實要搞清楚,唔係講下就人地會批比你。

我絕對明白 Admin 大人既意思, 但我意思係有冇實際証據去 approve 個個所謂需要性姐!!  我都試過有額外既錢要求主任批買冷氣及洗衣機, 可能我係獨女, 所以主任批, 而且, 佢話7-8月天氣熱冇冷氣係真係冇可能, 及冇可能用手洗衫, 所以冷氣及洗衣機都批准買, 但必須要有所有單 support 番, 講明單要有購買地址等做 support 資料~

Admin 大人, 唔好意思, 攪到你炆..sorry

讀書問題,呢度未無公認答案。
破產邊d批邊d唔批,有趣在此。 :) 就情況,可分為:學士副學士hip dip low dip lcc inter higher acca 地產之類之類。
你話老破走去讀易經哲學,去國力(菲菲U)整個remote degree. 同地產經紀試,相信都有唔同的結果。
破產批唔批,好睇法官點睇。不過我睇法係,就算申請,樓主本身無咩損失。只係時間損失。所以,博得過!!除非十個案例,衰9個,咁就可能考慮時間損失而唔去博。
呢版hic 版友,第一個我所知申請被外判否決了。我記低先。 :) 希望樓主博完番黎講俾大家知。 Thanks!!
EWB 發表於 20-5-2017 02:45
如果照 Admin 大人咁講, 個個老破左又唔想上繳而又去讀書, 讀番同工作有關既野都得啦~  例如: 我話公司話 ...

唔好玩啦
你估有幾多人會為咗少上繳而去讀書架
咁識諗就唔使係呢度交友啦
我前一份工作都係做做下呀頭問我要唔要讀個2年學位(本身我份份工都唔同領域,慣性3、5年就轉工)
當然我都係覺得比你比你讀好多時睇人,試下囉⋯⋯
我破左後讀左個PGD. 自己科水!咪得lor
盡力去爭取,唔批又冇壞。
depressman 發表於 23-5-2017 00:58
我破左後讀左個PGD. 自己科水!咪得lor

自己科水是什麼意思?

唔好俾主任知你自己出錢

重要告示:免責條款

本刊物所提供的資料只供參考之用。政府不會就本刊物所提供的資料的準確性給予明示或隱含的保證,也不會對本刊物的內容負責。

如因與本刊物有關的合約、侵權或任何因由而引致任何損失或損毀,政府不會承認任何責任及法律責任。政府有絕對酌情權在任何時間刪除、暫時中止或修改本刊物的所有資料而無須給予任何理由。用戶須負責自行評估本刊物所包含或與之有關的所有資料,並獲勸諭在依靠這些資料前先核實資料的真確性或徵詢獨立意見。

破產人獲得入息後,有權保留其中款項以應付其本人及其家庭的合理家庭需要,包括﹕

•住所開支,例如﹕租金、公用設施費用等(必須為合理並與該家庭的需要相稱)﹔
•膳食開支﹔
•衣服開支﹔
•教育開支﹔
•交通開支﹔
•醫療開支﹔
•入息稅開支﹔
•法例規定的強制性公積金供款﹔以及
•在家庭需要的範疇內任何其他被認為合理的家庭開支。

如有任何收入盈餘,可能要繳付予受託人。根據《破產條例》(第6章)第43E條,受託人可向法院申請,作出一項收入付款令,規定破產人或破產人的僱主,把破產人收入的一部份繳付予受託人。破產人有權就有關申請向法院提出反對。如受託人不申請收入付款令而破產人因該決定而受屈,他/她可根據《破產條例》第83條向法院提出申請,而法院可確認、推翻或修改被申訴的作為或決定,並就此而作出其認為公正的命令。

註﹕ "家庭”包括破產人的配偶及子女,並在某些情況下亦包括破產人的受供養父母及受供養兄弟姊妹及破產人任何其他的受供養人士。
REFER:http://www.oro.gov.hk/cht/publications/bankrdn.htm