破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產期間讀書問提

樓主,可以搏的。

鼓勵在職人士進修是政府強調的政策。而你並未有學位,上到法院,我個人覺得你真係有機會贏。
cl475867 發表於 19-5-2017 16:04
我覺鼓勵在職人士進修係咪一定要讀學位呢

學位都係政府政策
maksiusang 發表於 19-5-2017 22:38
如果系得,個個走去讀書,仲有邊個去上繳

破產法並不是去罰一個人。CHing 想法方向已經錯誤。都唔係用盡方法要令一個人活到無尊嚴。

所以有案例比供養孩子去外國讀書。有案例要保持有家庭責任等。

當然個人意見,認為如果係又讀,唔係又讀,外判一定唔會批。

例如一個工程C,規定要有一年幾多個鐘進修。我個人認為外判一定無可能唔比。

要睇番實際情況同政府政策。
EWB 發表於 20-5-2017 02:45
如果照 Admin 大人咁講, 個個老破左又唔想上繳而又去讀書, 讀番同工作有關既野都得啦~  例如: 我話公司話 ...

C 打好似誤會左以為個個破產者講就得。

其實要搞清楚,唔係講下就人地會批比你。

簡單例子。有破產者可以請姐姐,要比仔去外國讀書。外判唔比。咁米上法庭羅。

法院米根據雙方陳詞,跟住判左破產者勝訴。

其實就係咁。
極端講。

我破左產。但係我又吹話我要住1000呎先得,唔係我會有細小空間症,會殺人咁。咁上法院,你認為法院會覺得我吹多定真係呀?

有D野、唔係破產者講下就人地會信。好似我講工程C咁。一年必需進修幾多個鐘,咁外判又唔比呀?

呢D上到庭,法院 90% 判破產者勝。因為工程C專業就係要咁。

正如樓主一樣,如果佢證明到進修是必需,而且對各方面有好處。外判點唔比你?

唔信,你去查下。連 nurse 真情下以搭的士天呀。呢個世界,唔係外判話乜就乜,相反,唔係破妾者話呢樣需要,就一定需要。

講多無謂,如果會員覺得總之破產者要無尊嚴生活先候得,咁就當就破產者要啦!唔L再覆啦。