破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: LYTLYT

雙糧+花紅+結婚搬屋問題

maksiusang 發表於 19-5-2017 11:12
樓主,外叛會叫你去政府睇,但系政府精神科要排幾年,你問下佢點算?

雖然可能係, 但這個情況似樓主似有心有錢多唔通知主任/ 外判, 而且, 明知自己有事都唔問主任/ 外判點處理, 而樓主似冇唸過去睇政府既話, 咁好難解釋而甩身。加上樓主話已經破左2年多, 如果係一破就有事, 咁正常有去排政府排期既輪侯日期, 可能仲有得解釋下, 否則, 真係...

我相信, 老破左既 C HING C TSE...S, 由老破生效個日開始, 正常冇一個唔知所有收入都會由破處監管, 除正常基本批既生活費外, 多左既一分一毫都要由主任/ 外判決定可唔可以用嘛! 樓主仲要有花紅, 雙糧咁耐都唔出聲, 仲要講大話出現金, 如果主任/ 外判要查佢銀行戶口收入記錄, 咁就罪加一等!  祝樓主好運...
maksiusang 發表於 19-5-2017 11:12
樓主,外叛會叫你去政府睇,但系政府精神科要排幾年,你問下佢點算?

如果我係外判,會話:

1. 你去政府醫生個度寫封信比我地,話必需去私家醫生到先至得到治療
2. 同埋寫埋香港政府醫院係醫唔到你個病

我估無人會寫,政府醫生一寫,即係話佢自已唔掂。

maksiusang 發表於 19-5-2017 22:42
系睇緊c+,排緊政府但未排到,叫C十寫信,吾覆診後果嚴重,外叛局住要俾你睇。但講反轉頭,你之前不通知外 ...

係!!  但如果樓主係睇緊 c+, 但同時又排政府既話, 佢都要有政府既排緊期個張覆診紙先會信既~  再者, 有額外既收入唔通知主任/ 外判已經唔岩, 仲要用埋額外既收入就真係.., 仲要比人發現先.. 咁就真係好難攪
c tse, 最終你單野點???  冇事嗎?
EBW...你問我好合時!!
岩岩尋日上左去見主任...開頭都好驚 ....好驚佢為難我.....但成個過程見面都ok舒服, 個主任都好nice (feel到佢係想盡快close我file既) ...

佢主要問我幾個問題.
1. 問我有無雙糧, 我話無 (個D係OT+勤工)........(當然我其實係雙糧黎)
2. 爸爸CANCER 要番醫療報告 KEEP REF.
3. 媽媽之後有報番工, 但2015年
4. 問我有冇考慮過轉政府醫生 (佢話可以叫我試下,  但唔係絕對要我睇政府), 因我報每月藥費$2000,
佢話覺得貴, 佢話都可以比我睇私加 , 但一定唔係批2000尼個費用...

OVERALL, 結果佢加左我300蚊還款 即本身(500+300)=800/MONTH.
跟住話D OT 錢勤工要一人一半盡量交番D.... (主任都好好人, 多次問我每月負擔到幾多還款..我話1500 頂盡..
即是本身(500+300+700(還OT款))=1500/MONTH.
佢同意, 因為我仲有年半完破產期, 佢幫我計好晒條數, 話每月TOTAL 還1500, 剩番個D尾數佢盡量幫我WAVE左佢...

佢話佢都唔想影響我破產期, 想盡快了結...

整體我尼兩年幾見過外判兩個主任..都好NICE, 唔係想像甘HARSH.

p.s. : 因為我尼一年加左人工1000蚊, 所以佢加左300/month
LYTLYT 發表於 13-6-2017 12:05
EBW...你問我好合時!!
岩岩尋日上左去見主任...開頭都好驚 ....好驚佢為難我.....但成個過程見面都ok舒服, ...

c tse, 恭喜曬!!  咁佢都算對你好好, 但你都比正常每月還多 $1000。點都好, 快要畢業啦, 你有咩 雙糧/ OT .. 等額外收入記得同外判商量, 唔好再自把自為..免影響畢業期~  加油呀