破產聯盟

查看: 1072|回復: 29

雙糧+花紅+結婚搬屋問題

hi
小妹破了兩年多, 月薪14500 (未扣MPF) 每月還$500

今日收到信, 下個月去約見李周,
我之前一直無報雙糧+花紅, 佢今年2月出過信問我稅單為何收入多了錢, 我回信話係公司出既勤工獎+OT錢.(現金出的)  (我無交還過雙糧+花紅),
但我填周年報表我全年總收入有計入(雙糧+花紅), 今日收到信下個月去約見李周, 我驚佢會問我係咪有雙糧+花紅, 我唔知點答好.
好驚佢會叫我還番>_< (太多開支已用晒)

另外我上年患上了焦慮症(每月差不多$2000醫藥費, 有單), 爸爸又係長期病患者, 不能吃東西, 要長期飲用流質奶(也有單據).(每月差不多也是$2000), 媽媽無做野, 全職照顧爸爸,
另外今年結婚,開多酒席/結婚相/佈置/開支, + 搬了去老公屋企住(租的/每月12000), 還有水電煤費.

但我可以申報結婚的費用& 兩個地址的租金+水電煤嗎? (娘家公屋+現在的家)

有用嗎?
我甘多問支希望佢唔好叫我分期分番

广告位
您好!您暂时不能浏览帖子的全部内容,请 登录 | 没有帐号? 註冊QQ¼
樓主你既税單有比過外判睇,佢點你收入多咗   ,支出正常只可以報一個地址,你洗多咗既多數要你嘔返出黎

广告位
您好!您暂时不能浏览帖子的全部内容,请 登录 | 没有帐号? 註冊QQ¼

樓主, 你每月本身要還 $500, 多左既花紅+雙糧既錢亦係必須要上報, 甚至交上比主任/ 外判, 你唔上報已經係你問題, 甚至你未問准情況下洗埋仲罪加一等~  另外, 你月入 $14500 都要還 $500, 就算你有 OT, 勤工等多出既錢, 不論係現金/ 出票/ 自動轉帳都好, 你都要全部交回政府, 因為破處只批你每月生活費係 $14000, 除非你既所謂出既現金公司唔會同你報稅, 咁你先可以偷偷地走數。

你話你唔夠生活費, 破處只會給予你最機本既生活費, 你話你爸媽冇工作, 我相信你 $14000 已經在當日申請及申報生活費時你已經申請供養父母生活費在內, 正常佢地每人會批你 $3000-3500了, 他們不會額外給你父母優質的生活費, 因為, 我父母已退休, 我也是獨女一個, 所以, 家庭所有開支收入也是只有我一人, 但我每月批的生活費也是和你差不多, 佢地會限定父母生活費每人每月幾多等。如你不是獨女, 那你父母的生活費也要你的兄弟姐妹一起分擔 (例如: 包括你有3姐妹, 那你母親有3000生活費, 那他們會把 3000/3 每人要負責 $1000, 佢地解釋父母大家都有分, 冇理由要一個破產的人去負責所有支出..等)。至於支出亦只可申報一個地址既開支, 正常只限給你申報你所住既地址既開支, 總之, 如果你要報你老公地址, 你娘家地址既所有開支你應該不可以申請, 相反, 如果你指你娘家要靠你, 那你只可申報你娘家地止, 仲要如果你有兄弟姐妹, 那更必須平均去供養, 交租, 交水電煤, 醫療費等, 你絕不能一人承擔 (除非你係獨女)。所以, 你洗多左既錢, 真係極大機會要你嘔番曬出來了!!

广告位
結婚的費用都係無得由妳負擔 因唔係生活必需開支

广告位
Call 得你上去.......都9成要嘔返出黎

广告位
[发帖际遇]: ccwa 乐于助人,奖励 5 城市魁力. 幸运榜 / 衰神榜
但我的(焦慮症醫藥費)+爸爸係長期病患者, 不能吃東西, 要長期飲用流質奶 (也應該要增加我的生活費嗎?)

唉....真係好擔心驚要嘔番出黎...

广告位
EWB 發表於 17-5-2017 03:08
樓主, 你每月本身要還 $500, 多左既花紅+雙糧既錢亦係必須要上報, 甚至交上比主任/ 外判, 你唔上報已經係你 ...

但我的(焦慮症醫藥費)+爸爸係長期病患者, 不能吃東西, 要長期飲用流質奶 (也應該要增加我的生活費嗎?)

唉....真係好擔心驚要嘔番出黎...

广告位
[发帖际遇]: LYTLYT 发帖时在路边捡到 5 城市金錢,偷偷放进了口袋. 幸运榜 / 衰神榜
有冇兄弟姐妹 ? 帶曬所有料上去再傾啦
都冇咩要驚$都使曬 , 要嘔都係分期架啦,冇第二條路

广告位
都冇咩要驚$都使曬 , 要嘔都係分期架啦,冇第二條路...講得啱
仲有一樣你結咗婚即你既開支有機會你老公要同分擔,即以前水電煤係你一個人,以後只係計一半,有機會每月要還既錢都會多咗,所以你要帶齊所有文件同自己預先寫低有咩支出,唯一盡量傾

广告位
mickey7100 發表於 17-5-2017 11:09
都冇咩要驚$都使曬 , 要嘔都係分期架啦,冇第二條路...講得啱
仲有一樣你結咗婚即你既開支有機會你 ...

THANKS!!

UM...我同我老公而家租屋 ($12000一個月), 娘家住公屋($1900一個月)
如果甘加埋水電煤, (就算同老公除2).....應該都高過娘家支出(因租金方面貴了好多)..

甘我係咪應該報老公尼邊屋企會花算D?

广告位
[发帖际遇]: 一个袋子砸在了 LYTLYT 头上,LYTLYT 赚了 5 城市金錢. 幸运榜 / 衰神榜
ccwa 發表於 17-5-2017 10:57
有冇兄弟姐妹 ? 帶曬所有料上去再傾啦
都冇咩要驚$都使曬 , 要嘔都係分期架啦,冇第二條路 ...

有一個姐姐, 我尼幾日都續一準備好晒D單!!
希望可以唔洗分期還番出黎>_<

广告位
雙糧,花紅係額外收入一定要嘔返出黎

广告位
我之前一直無報雙糧+花紅, 佢今年2月出過信問我稅單為何收入多了錢, 我回信話係公司出既勤工獎+OT錢.(現金出的)  (我無交還過雙糧+花紅),
但我填周年報表我全年總收入有計入(雙糧+花紅), 今日收到信下個月去約見李周, 我驚佢會問我係咪有雙糧+花紅, 我唔知點答好.

可能要嘔番出黎.
原則上,收入- 必須支出=上繳銀碼.
如果OT+勤工,或者 雙糧+花紅,都列於收入.
所以二者本質上,唔係太大分別.

而且,OT +勤工應個個月出,而花紅(DEPENDS), 雙糧就好明顯了.
你呢個大話唔係太高明.我係外判就唔會信你了.

至於你洗大左,家人又好,自己又好,理應 一洗大甚至準備洗大時就通知外判,
大家傾下佢批唔批.
你呢D呢,就叫做 at their mercy. 睇下人地點睇喇.

广告位
一日未註冊都未可以報老公家支出,除非你係見外判前註冊為合法夫妻

广告位
LYTLYT 發表於 17-5-2017 11:33
THANKS!!

UM...我同我老公而家租屋 ($12000一個月), 娘家住公屋($1900一個月)

結婚??  結婚唔係必須要開支, 莫非你去歐洲結婚再邀請埋你d 親友去主任又要批嗎?? 結婚註冊費都只係幾百蚊攪掂。再者, 你結婚有冇通知主任??  你樣樣野都唔通知和報比主任知, 根本明顯有心 "隱門事實" 和 "先斬後奏", 如果比我係主任, 我一定唔會再信你~  講明 $14000 係你生活費, 多出個d 我就一定要你分期比番政府。

广告位
LYTLYT 發表於 17-5-2017 10:51

...

你有焦慮症??  睇政府 or 私家呢??  如果係政府..每年費用只需要1千幾百, 但如果你睇私家, 相信佢地唔會批, 甚至會要你轉番去睇政府醫院。

至於你擔心驚要嘔番曬出來??  我相信你嘔硬, 所以, 唔洗擔心~~

你這2年多出既花紅+雙糧已經唔上報, 已遺反佢地既 "收入隱瞞事實既真相", 仲要講大話指出現金, 就算出現金都要上報 (除非公司唔將現金報稅, 否則, 你都係冇可能偷雞把多出d 收入落格), 所以, 正路佢地已經可以告你, 當然, 正常佢地唔會告你, 只會叫你嘔番每月 14000*12 ... 多出既錢比破處。 祝你好運...

广告位
flypig 發表於 17-5-2017 12:56
我之前一直無報雙糧+花紅, 佢今年2月出過信問我稅單為何收入多了錢, 我回信話係公司出既勤工獎+OT錢.(現金 ...

樓主, flyping c hing 講得岩, "至於你洗大左,家人又好,自己又好,理應 一洗大甚至準備洗大時就通知外判,
大家傾下佢批唔批", 因為佢唔一定批你, 真係睇你係咪必須既開支, 唔係必須既開支, 佢絕對有權唔批你用。 你咩都唔通知主任/ 外判, 擺明想偷雞過骨。如佢唔要你嘔番d 錢出來, 但佢話你因不成實而加你監你仲大件事。 所以, 樓主, 請安安分分做好這4年吧, 行得破產這步, 你應該知這4年所有收入與開支已經唔係自己決定, 食幾多著幾多都係由破處主任/ 外判去決定架啦!  安守本分吧...

广告位
樓主, flyping c hing 講得岩, "至於你洗大左,家人又好,自己又好,理應 一洗大甚至準備洗大時就通知外判,
大家傾下佢批唔批", 因為佢唔一定批你, 真係睇你係咪必須既開支, 唔係必須既開支, 佢絕對有權唔批你用。 你咩都唔通知主任/ 外判, 擺明想偷雞過骨。如佢唔要你嘔番d 錢出來, 但佢話你因不成實而加你監你仲大件事。 所以, 樓主, 請安安分分做好這4年吧, 行得破產這步, 你應該知這4年所有收入與開支已經唔係自己決定, 食幾多著幾多都係由破處主任/ 外判去決定架啦!  安守本分吧...

广告位
EWB 發表於 18-5-2017 02:38
你有焦慮症??  睇政府 or 私家呢??  如果係政府..每年費用只需要1千幾百, 但如果你睇私家, 相信佢地唔會 ...

認同....

補充內容 (21-6-2017 15:32):
總之依家就百物騰貴,搬屋去住公屋都可以慳番一大筆

广告位
EWB 發表於 18-5-2017 02:38
你有焦慮症??  睇政府 or 私家呢??  如果係政府..每年費用只需要1千幾百, 但如果你睇私家, 相信佢地唔會 ...

9成會叫樓主轉去政府睇
藥係免費,睇醫生每次俾百幾蚊
利申:憂鬱症睇緊政府

广告位