破產聯盟

填表服務公司

hic2008 發表於 19-5-2017 19:26
我第一次破時幫我填, 結果月供需$3,000變唔駛供.

你用边間?
flypig 發表於 20-5-2017 00:42
如果我開呢d顧問,我會話幫你填到一毫子都唔駛俾,轉頭政府仲要俾番份老綜你添!! ...

師兄真風趣!真心讚你!不是挖苦你!我第左出來!
唉!我就係乜都唔識!好徬徨!其實我都覺得不太可信才問問大家!
flypig 發表於 19-5-2017 22:08
如果填表公司收左錢唔填,或者執左,點追?至於佢幫人填表,令到某人爭取更多生活費,我唔覺得太可信 ...

都係

所有會員留意,我唔係次次都咁好人,唔 ban 你!

如果大家頒令有上法庭,會聽到法官話好多人幫趁呢d顧問,跟住佢地唔填年結,而破產者亦大安主義。最後俾人盤,俾人告之類。搞到周身蟻。我會話律師信得過,顧問睇命水。
不好意思!一時忘了規則!Sorry!
至於顧問是否有超必,可以令到生活費增加。我認為唔係。大家都照填,除非講大話,但有刑事責任。律師見客,多於顧問幾十倍,人地唔熟咩!!而且我原則係,唔幫趁d美容,健身,買定幾年套票。到時你搵佢,就真係難。而且填份年結,完全無難冰!!!
EWB 發表於 20-5-2017 23:10
供 $3000 變唔洗供咁堅???  4年一毫子都唔洗供?? (唔計再額外出多左既雙糧 & 花紅) ...

4年一毫子都唔洗供得呀!份工本身雙糧花紅乜獎金都冇咪得羅!
其實生活費我預左不會多,其實夠用就心足!只是怕自己論盡攪錯嘢而出事!多謝各位指教!我是個好蠢的小女人,之前都係信錯人攪到頂不到啲債才咭冚咭攪到破產!當然自己都有大責任!只希望快些捱過四年,從新開始!而家未適應到都很傷感!反而覺得在這裡可以感受到啲互助精神!家人都常比說話我聽!好傷感!
好彩有這個平台可以互相鼓勵下!
不知點算 發表於 21-5-2017 12:19
其實生活費我預左不會多,其實夠用就心足!只是怕自己論盡攪錯嘢而出事!多謝各位指教!我是個好蠢的小女人 ...

樓主, 其實4年唔難過, 最少如果你有工做, 唔會出糧為還錢而出糧令到自已得番1000-2000洗咁慘, 出糧最少有番1萬幾千洗喎!! 而冇工做既時候, 唔洗怕冇錢還而怕有人上門追數等!!  老破左唯一後果係之後再想借貸會麻煩姐~  c TSE, 努力呀!!  我覺得這個地方好多好人, 但每人都比到好多意見, 當然每人意見亦不同, 但最少有問題, 大家會用佢所知和經驗分享出來, 亦會真係講每個問題既做法, 好處或後果, 咁要點做就要自己去衡量, 或知有咩後果都可以會有心理準備嘛。努力呀
你講得道理嘅!但我未克服到連户口都無!連工都未敢搵,不搵工住,又比家人諷刺!唉!總之好慘!
多謝你的鼓勵!......EWB C Hing
不知點算 發表於 22-5-2017 01:49
你講得道理嘅!但我未克服到連户口都無!連工都未敢搵,不搵工住,又比家人諷刺!唉!總之好慘! ...

又冇收入, 有戶口又點?  根本冇用冇意思喎!!    點解唔敢搵工呢??   有工點都有錢用, 冇工冇錢用, 莫非每日食個早餐, 出個門口行下街都問家人嗎??  就算搵一萬, 搵8千, 除左比父母, 交租等必要既開支外, 你都可以有幾千用下, 約下朋友食個 M 記都有錢嘛~  努力呀! 4年好快過咋
hic2008 發表於 19-5-2017 19:26
我第一次破時幫我填, 結果月供需$3,000變唔駛供.

你係自己填個PRELIM 之後,俾佢加大條數,先交上去???
定係 交左上去,後來再改!!!

咁水電媒租之類就靠單去定費用.
咁一個月3K,唔知佢係邊一方面加大????
呢個對後來者都係好好的資料.
flypig 發表於 21-5-2017 12:05
如果大家頒令有上法庭,會聽到法官話好多人幫趁呢d顧問,跟住佢地唔填年結,而破產者亦大安主義。最後俾人 ...

呢個法官真係有講
EWB 發表於 21-5-2017 14:32
樓主, 其實4年唔難過, 最少如果你有工做, 唔會出糧為還錢而出糧令到自已得番1000-2000洗咁慘, 出糧最少有 ...

呢D就係堅分享啦 , 其實破左真係舒服左好多,但人人自身背景唔同,唔可以個個一有問題就立即叫人"破"
始終對日後生活係有影響,所以有時都要問多句 ,先敢答下問題
ccwa 發表於 22-5-2017 10:45
呢D就係堅分享啦 , 其實破左真係舒服左好多,但人人自身背景唔同,唔可以個個一有問題就立即叫人"破"
始終 ...

係 .. 破唔難, 而且破左就好舒服, 最少個個月唔洗怕冇錢還債被債主上門及唔洗個個月出糧8-9成拿曬去還債, 真係得番個1千至2千多元洗, 交完租後都冇錢交其他, 甚至連生活開飯都冇錢。4年之後既日子雖然如常, 但對再有需要時安排借貸時就好難成功, 而且想申請信用咭都磅下身都唔易, 所以, 如果唔係真係條數好大及真係冇辦法下既話就真係要考慮清楚先好行老破這步。
我是怕搵到工時,人地問我拿户口資料安排出糧不知點答,其實6/6頒令,是不是要好耐先可以申請出糧户口?我仲想知道幾時會知是外判跟還是主任跟?