破產聯盟

查看: 3708|回復: 34

我唸我人生已完...

原本借左錢還學債有廿年,但今年婆婆過左身搞白事需要一筆錢,結果忍唔住去賭錢想搏一搏,反而跌得更多,碌爆晒啲卡又多番十萬負債,其實已經冇銀行肯借錢俾我找卡數...只肯俾我用黎找左啲債之後拖長還,但我抵死收到舊錢又忍唔住想搏一搏,因為內心好唔想破產...結果終須申請破產,之後仲要上網睇番,呢個情況好可能要俾人告告。 感覺人生完左...

由搵萬七 借2x萬 低息供24期 每月12500
一個月內變到差十萬卡數加多十萬新貸款...

如果申破俾人告 係咪可以跳樓死...
還一期的強項做破産的6c才肯接,,,強項做工傷的6c唔會接~
回復 支持 0 反對 1

唔使死,最多刑事破產
好多人都係甘而老破,好小事不用死,但同個官話係有賭錢習慣,合法的~
我借了錢還一期,頂唔住老破了,,
凡事有得商量,
即使學債政府錢係要還,
有期限講架,
可年期分期還可長到你笑.
現在咪一樣生存到,起碼唔使去跑山,及取覺訓好好理財,活出美好人生,,,
老破後唔好再賭錢就得啦....

你有入息去借錢, 借左賭輸左其實唔難告得你入...因為只有資產轉移, 忍葳債務去借款才有問題
301 發表於 22-6-2017 13:51
凡事有得商量,
即使學債政府錢係要還,
有期限講架,

我借銀行唔係政府...
戒賭就得啦
4年後又可以重新上路

http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=16645

如唔係老細,因賭而破完全合法.而且係好事.因為唔駛俾人問D錢去向問到口啞啞.條數簡單清楚,就係轉左20個去炒股.
當然,你要有SUPPORTING, 如 股票月結單,銀行轉錢買股RECORD ETC.
至於清一期,合法與否在於借錢一剎有無諗住走數.其實呢版大有人在.
我指因賭而破而不供/供一期.
唔好處係,律師未必接.要自己搞.好處係省番幾K.
Ryochunbobo 發表於 22-6-2017 14:38
我借銀行唔係政府...

樓主你幾大,做邊行,依家爭幾多間銀行財仔數呀?
呢家連破產既錢都冇...唔知點算
賭錢破產ok 的! 唔好死.... 我4年前都有諗過, 破後生活更開心!
Ryochunbobo 發表於 22-6-2017 21:26
呢家連破產既錢都冇...唔知點算

如果有做野好快月底,出了糧即去做,跟著慳啲使,我5月糧都未出都捱到現在。
當乜都有得賴,何必考慮"人生"?豬生狗生易好多。
阿三妹妹 發表於 22-6-2017 21:40
如果有做野好快月底,出了糧即去做,跟著慳啲使,我5月糧都未出都捱到現在。 ...

咁你靠咩應付食飯,搭車,交租,水電煤同雜費呢D基本生活開支?
你遲快儲畢錢老破,你全一線數完全冇問題,入紙後冇人會追你債。生命好貴,錢財事小~
如果你死了,你身邊人幫你攪身後事,依架唔平呀!不如你叫身邊人資助下你日常開支,遲下慢慢還囉。
flypig 發表於 22-6-2017 14:48
http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=16645

如唔係老細,因賭而破完全合法.而且係好事.因為唔駛 ...

flypig兄,點解供一期律師唔肯接?