破產聯盟

查看: 5394|回復: 31
打印 上一主題 下一主題

想請問外判有冇權唔比你租屋

收到信佢話要重新評估我既生活費
本人之前搵21000
上繳開2000
有19000生活費
但失業後再搵反15000
佢今日寄信黎話我點解唔反屋企住,又話我食飯130一日又多
失業後會見減到17000生活費,而家又寄信黎話收到年報後,又要考慮減我租屋
到底佢地有冇咁既權去要減,因為真係搬唔到反屋企
你回信答:
1. 請間閣下根據破產法裡面那一項可以叫我回家住或者邊一樣野可以話我不可以在外面住?
2. 我在各主要大眾的快餐店搜集資料,例如
XXX: 早: 40, 午 50, 夜 65
YYY: 早: 40, 午 50, 夜 65
ZZZ: 早: 40, 午 50, 夜 65

附上照片
平均為每日 150 元。

記得所有野 6 音,白紙黑字。不過有時過得到就過,佢地都想賺番D。其實我所知如果你一個月比得番 500,好多外判都 ok架啦

樓主如果真係覺得有問題,就唔駛再答佢,等上庭判

其實我都有類同問題,我本身報和父母同住,但因為有問題,不能繼續住,想搬出黎,點樣申請review 開支同供款?
就咁睇.
1 本人之前搵21000
上繳開2000
有19000生活費

人地算係咁喇.我唔知你係唔係有成頭家要養.不過你未申破之前,有無萬九洗呢??
兩種人,一種係以數COME 數,基本上所有欠款都係借番黎.
老破之後當然好辛苦喇.因為洗大左.
第二種人就係 用人工還過一輪,老破後好輕鬆.因為錢多左洗. :)

2 外判唔可以唔俾你租樓,但可以要求你租樓在某一個LEVEL.

呢度好難講佢合唔合理.如果你覺得唔合理,可要求法庭判決.

拿!! 如果你單身,我就覺得上到庭都無數.
如果你要供養一頭家,咁就兩睇喇.

其實我都唔係睇得好明:
失業後會見減到17000生活費

你19000, THEN 失業, then 搵到工 15000.
失業後會見減到17000生活費
生活費 17000??? 工資 15000???
咁咪唔駛上繳??? 你仲有咩不滿呢其實???
flypig 發表於 17-7-2017 16:08
其實我都唔係睇得好明:

其實好明顯,外判又想賺,又要做到好好睇睇,所以一次小D,一次小d。

最後有得分。一睇就知條 C 橋
我要比前妻贍養費3500,租屋6300 生活費3900,交通費1000,電話費加上網費450,水電500,供養父母2000
而家佢出信話點解唔搬反屋企住,但我7年都係出面住,而且屋企一房已經住緊4個人,點可以搬反去?
睇樓主D開支,真係減無可減。而且你屋企已經住唔落,你將情況話比佢聽仲係咁蠻不講理,就學ADMIN嘅辦法,等官判。話唔埋佢仲遺反埋人權法添。
師兄係咪判左李xx周xx ar呀?我同你一樣情況
呢間李周成日想人搬返屋企住,佢就可以掠番單
cl475867 發表於 24-7-2017 16:20
呢間李周成日想人搬返屋企住,佢就可以掠番單

呢D外判真系好不近人情,人地破產都系無路先行呢條路,仲要XXX(唔識打果三個字)到拿飯食。。。。。
乞衣兜到拿飯食,呢間李周比起黃+石,真係無人情請
Jasonckkc 發表於 18-7-2017 16:51
而家佢出信話點解唔搬反屋企住,但我7年都係出面住,而且屋企一房已經住緊4個人,點可以搬反去? ...

車,點解你唔問番佢根據乜野法律佢有權問呢?
Oh...SH 我家下仲系同家人住,剛剛收信 要求拎曬入息比佢地 聽師兄們咁講法我比佢地加硬了
nelson_cml 發表於 26-7-2017 23:08
Oh...SH 我家下仲系同家人住,剛剛收信 要求拎曬入息比佢地 聽師兄們咁講法我比佢地加硬了 ...

你問佢點解要比。
admin 發表於 27-7-2017 00:04
你問佢點解要比。

因為人工加了,但我一直有搵佢地,佢地永遠唔覆我電話,年多,中間都加過2次人工,家下搵我明系想食曬我呢年加的人工
nelson_cml 發表於 27-7-2017 07:10
因為人工加了,但我一直有搵佢地,佢地永遠唔覆我電話,年多,中間都加過2次人工,家下搵我明系想食曬我呢年加 ...

不如你先寫電郵比破署,詢問個人破產是不是要連同家人一同受到監管。睇下破署點答
我交第一年的年報表後收到李周的信 是指我入息增加了沒有通知,解釋為何不搬回家,指我支出太多,及支出大於原訂洗費,我都係到度緊點回。睇黎我加左既人工都要比哂佢。我每年加1000蚊1個月左右人工,點捱?等如一蚊都無得剩
不搬回家理由, 其實隨口都UP得出啦....

"因為之前欠債, 搞到我同屋企人關係極差, 宜家仲要破埋產, 搬返去真係日日打交都似, 再唔係半夜比老母斬死....."

根本好易就耍到過去, 佢亦吹你唔脹

至於加左人工, 咁理論上係要比晒佢(如果無特別搵過佢地)
我識朋友呢, 就照無上繳, 交年報時加大個開支
例如:  人工加1000, 一年12000
支出報多6000
咁咪嘔返6000比佢, 佢交到差時, 朋友亦唔使渣到無

如果你想$1 都唔比, 咁又大咬左....