破產聯盟

持有有限公司

小弟之前幾年, 開左間有限公司去做生意,  幾年過後, 生意不境, 欠貨款也多.. 小弟為了公司, 也借了私人貨款.
而家公司生意差到不能周轉... 我亦還不起私人貨款. 生活也成問題.

請問各位, 我這情況, 也是有限公司唯一股東,

我是否先要結束間公司, 才可申請破產?  
但公司有債務, 有欠款, 聽聞不能申請結束...

請問我應該怎辦...
我講下我經驗,我都系經營公司失敗借左銀行錢還唔起破產的。我系同朋友一起做,不過他系我入醫院期間自已偷偷退左董事,等我變成唯一董事。
1我當時無結束間公司,因為公司有欠債問過結束公司都幾麻煩,我果陣問D搞公司清盤的同我講要好多錢,比律師費,會計費,清算,年報等才能結束間公司,我都無甘多錢比他地,有我仲洗去申請破產咩?然后有人教我去公司注冊處到講去買份遲職董事的表格,填左去遲職董事,得你一個董事都可以遲。遲左職之后你就可以去查番公司注冊處上到去有人會教你點查,睇下你仲系唔系公司董事。然后列印D證明文件,證明你已經唔系公司董事比番他地。
2至于股份方面,你破左產后破產管理處會沒收曬你所有股份,我果陣有兩位股東破產管理處就寄信去問我朋友買唔買埋我的股份。。。。當然我間公司欠債又無生意,我朋友死都唔濟,仲想送埋半份股份比破產管理處。
3我當時同你處境差唔多。。。。。。以上系我個人經驗
原來只得一個董事,也可遲任。。多謝各位意見。
kimily 發表於 25-7-2017 19:21
原來只得一個董事,也可遲任。。多謝各位意見。

系呀,我當時比呢樣野搞到頭都大,最后都算搞掂左,仲有提多你一樣野。你破產后要保留公司有關賬目,單據等,你經營不善破產,他地會問你拿資料。