破產聯盟

查看: 1831|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

對破產人的初步訊問 敲詐性信貸交易

請問填寫對破產人的初步訊問時, 其中第24項敲詐性信貸交易, 要填寫年息超過48%的信貸, 因為本人所有二, 三線財仔都一定超過, 請問是否全部填上?
我當初是留空白,因為唔知自己的是否超過。當時的主任都唔講,我地當初破產時有填這些財務的。
我有三十幾條數,有一半以上都過48%,電話數大耳窿更加唔洗講,呢條我都煩緊點答?
呢條第2問: 獲得信貸前,需繳付費用才能獲得...二線同電話數全部都是扣底?算唔算?我應該答YES OR NO? 因為我無拎過錢出來,直接扣完底才收到尾數,算唔算先付手續費才獲得貸款?
silenthp 發表於 27-7-2017 17:47
我有三十幾條數,有一半以上都過48%,電話數大耳窿更加唔洗講,呢條我都煩緊點答?
呢條第2問: 獲得信貸前,需繳 ...

當然,所以當時財務追我數時,我話你地為咗賺更加多的中介費,叫我借多啲。預咗兩敗俱傷。
噤即系应该点答呢两条问题?
有何顧慮??當然如實填上!!!!一來,老吹即填寫不實資料,有刑事責任。二來,填左佢地做唔到債權人,佢地隨時有手尾添!!
但系如果如实填黑财扣底,佢地又做唔至我債權人,我会唔会好多手尾跟?噤米連破产嘅合法保护都冇埋?
largelarge 發表於 28-7-2017 15:41
但系如果如实填黑财扣底,佢地又做唔至我債權人,我会唔会好多手尾跟?噤米連破产嘅合法保护都冇埋? ...

老破原則就係,可報則報,寧報多勿報少.
因為最終決定權在你手.

你一唔報,法律上已理虧.你一上報,就佢地理虧.
唔報,報少,就真係連合法的保障都無埋.

假如你係黑財,一個債仔報寸,你會博拉玩揚D??? 定係縮埋希望大家當無件事????
另一個債仔,俾你打俾錢你,你會唔會收盡D,因為好恰D????

老老實實,你咁驚青,一開波就唔好借黑財...借得就要預左有今日.
我有三十多條數,只有五間是查tu,其中有兩間收緊58%,日xxx通及xxxxxpro,二線好似只有二至三間是48%以下,如果咁計,能夠成為債權人只有大約五至六間,我人工有一半要上繳(因單身與家人同住,無咩支出可報),未來四年一半人工只還呢五六間,是否可提前解破?因四年加起來的錢比起這五六間的總額多

破產申報欠款,與tu 或ut 無關。所有債主照填。你阿爸,三叔公,二表嫂,財記銀行黑社會 ,全部照填。破產有樣野叫受委託人,一般由破署外判而成。但亦有債權人指定。咁 你填敲詐性貸款,我唔清楚係唔係完全唔需要還,呢d 係法律問題黎。但就算還都一定係最後先到佢地。