破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

外判羅x美

我等批,不合理我當然寫信去爭取,我會再去破署投訴囉
阿三妹妹 發表於 19-9-2017 15:12
首先打電話去會計師樓表示還唔到啦要破產,跟著即刻寫信去我就寄掛號信去要有自己簽名。兩個禮拜後收到信話 ...

唔反對?要睇債權人反唔反對???
你有二線?你報埋二線條數攪破產?
meimeilo 發表於 23-9-2017 11:16
唔反對?要睇債權人反唔反對???
你有二線?你報埋二線條數攪破產?

手續上要,但要破產無人可以阻止。
我3,4,線都報,
Wong1985 發表於 2-8-2017 11:43
單身,父母同住,父母已退休,我見到個數都呆一呆,父母供養2000,膳食3600,交通1000,個人雜項電話費有單就 ...

我係你就索性辭左份工咬老綜,3個人加埋既老綜都有呢個數,仲唔駛搭車返工同係出邊食既飯錢,到時等個外判豆零都冇得收囉,佢叫佢上去照肺你上到去就直情同佢講,得8100蚊唔夠三個人生活,而三個人既老綜又差唔多條數,所以唔做咬老綜囉
hkykh 發表於 27-9-2017 22:08
我係你就索性辭左份工咬老綜,3個人加埋既老綜都有呢個數,仲唔駛搭車返工同係出邊食既飯錢,到時等個外判豆 ...

咁後生咬老綜又好似唔好,除非父母真是要高度照顧。
阿三妹妹 發表於 27-9-2017 22:17
咁後生咬老綜又好似唔好,除非父母真是要高度照顧。

8100蚊三個人生活費即係每人2700蚊一個月,就算自己死慳死抵,我當住公屋三人單位,平極都1000蚊一個月啦,仲有水電煤,我當水費125蚊,電費125蚊(應該連夏天37度都唔開冷氣果種),煤氣費400蚊,電話費100蚊,上網費150蚊,咁都1800蚊啦,再計煮飯自己煮好未,三個人食一餐少極都要20蚊一個人蚊啦,3個人一個月即係5400蚊,咁就淨返1200蚊,仲要搭車返工放工呢?仲有柴米油鹽呢?仲有雜費呢?...................根本就係一個極之唔合理既數....................我唔知樓主有冇吹水或隱瞞啦,但如果得佢一個做野而父母退休得佢一個人供養既話,而我係佢既話就一定咬老綜好過
hkykh 發表於 27-9-2017 22:31
8100蚊三個人生活費即係每人2700蚊一個月,就算自己死慳死抵,我當住公屋三人單位,平極都1000蚊一個月啦,仲 ...

宜家拎老綜都唔係甘易拎。
佢父母應該仲有其他收入,如果唔係,唔止2000,佢少左雜費,膳食費又偏低。
我2個人就12000有找,同一間外判。每個月剛剛勉強,千祈阿媽唔好病,或有其他意外,如果唔係……
sandysoso 發表於 27-9-2017 22:48
宜家拎老綜都唔係甘易拎。
佢父母應該仲有其他收入,如果唔係,唔止2000,佢少左雜費,膳食費又偏低。 ...

我都講左我唔知樓主有冇吹水或隱瞞啦

但要拎老綜真係有方法,但我唔會教人點做.....................咁雖然我而家失業但都不停搵工希望自力更生從新做人,所以我亦從未申請過老綜,不過如果我係樓主所講佢全無吹水同冇隱瞞既情況既話,我唔排除我會申請老綜
阿三妹妹 發表於 27-9-2017 23:10
我2個人就12000有找,同一間外判。每個月剛剛勉強,千祈阿媽唔好病,或有其他意外,如果唔係…… ...

你應該申請預留醫療,細蚊仔好易感冒,而且好多時睇一次醫生都好唔返,睇一次都幾舊水。
阿三妹妹 發表於 27-9-2017 23:10
我2個人就12000有找,同一間外判。每個月剛剛勉強,千祈阿媽唔好病,或有其他意外,如果唔係…… ...

破暑的指引係把每個月多餘的錢用於還錢,果個月都沒過,唔知有咩其他開支,唔知會唔會病,唔知屋會唔會爆水喉,月頭外判就要求還錢,好灰色。
sandysoso 發表於 27-9-2017 23:28
破暑的指引係把每個月多餘的錢用於還錢,果個月都沒過,唔知有咩其他開支,唔知會唔會病,唔知屋會唔會爆 ...

其實可以投訴甚至告個外判,只係人就怕事,冇人搞起我就唔搞囉

另外,我亦懷疑呢到有外判搵食
hkykh 發表於 27-9-2017 23:43
其實可以投訴甚至告個外判,只係人就怕事,冇人搞起我就唔搞囉

另外,我亦懷疑呢到有外判搵食 ...

外判唔會係度揾食,外判係去破暑接單
sandysoso 發表於 27-9-2017 23:54
外判唔會係度揾食,外判係去破暑接單

我所謂外判係到搵食既意思,係外判人士係到扮破產人士其實係打手
hkykh 發表於 28-9-2017 00:05
我所謂外判係到搵食既意思,係外判人士係到扮破產人士其實係打手

唔會啦,外判唔使浪費人力資源多此一舉,佢地直接係批生活費度落手
sandysoso 發表於 28-9-2017 00:14
唔會啦,外判唔使浪費人力資源多此一舉,佢地直接係批生活費度落手

哦~~~~~~~~~~~~~~
呢d野無必要吹水,公屋係父母自置,極其量當唔洗交租
攞綜緩?一個人攞得幾多丫
Wong1985 發表於 28-9-2017 10:22
呢d野無必要吹水,公屋係父母自置,極其量當唔洗交租

唔使交租就少啲……
Wong1985 發表於 28-9-2017 10:27
攞綜緩?一個人攞得幾多丫

多過你生活費8100蚊囉

計返條數,你加埋你老豆老母咬老綜既話都有8900蚊一個月,多過生活費800蚊,而且仲唔駛返工搭車費等等喎

http://www.swd.gov.hk/tc/index/s ... sub_socialsecurity/