破產聯盟

查看: 9478|回復: 182

外判羅x美

今日上咗去攞開戶口信同交文件,請問有冇師兄都係呢間外判跟?大約幾耐會安排傾生活費?佢哋會搾得好緊嗎?
阿三妹妹 發表於 5-8-2017 15:12
十卜你。
如果我的條件都咁緊,有我想過上訴㗎。

外判受破暑監管,多的人投訴破暑會更加重視。就算簽了名,或是沒有生活支出表都可以投訴,外判若不給支出表對你們更有利,實請告知破暑,但一定要書面投訴,仲係果句,send完email,再寄掛號信,確保破暑會收到。
大家清楚破暑的生活費標準,也知道主任比幾多生活費,與破暑談判時底氣就足。大家若有機會與破暑接觸可以反問破暑生活費是怎麼介定的,因為主任跟與外判跟以存在不公平情況。呢個唔係問外判,係投訴受破暑接見的時候。
說一件與破產無關的事,大家都知道以前賭波係犯法的,因為參與的人太多,後來直情立法,合法賭波。也就是說當一种情況頻頻發生時,監控者就要重新審查是否程序出錯,是否修改。
回復 支持 1 反對 0

Wong1985 發表於 29-7-2017 17:23
我搵13700,要我還5600,當中已包括供養父母

你唔單止生活費批得少,而且仲受到了不公平對待,建議書面向破暑投訴,要求更換受托人,好大機會換,仲有可能會主任跟。就睇你封信點寫,夠姜的話可以比埋平等機會委員會,平機會未必會受理,但對破暑的跟進會有影響。外判要求你每個月請假去交資料,呢個係無理要求,唔係每個人都係甘,不公平對待係呢度。你可以寫,批的生活費唔夠開支,受托人要求每個月請一天假去交資料,請假唔單止要扣薪,而且我沒有這麼多假,我驚請假多會被炒。據我所知唔係所有的破產者都要每個月請假去交資料,而係我受到受託人的不公平對待。為此本人情緒受困,成日擔驚受怕,唔知點算,晚晚失眠,嚴重影響工作和生活............
附上外判批的生活費表
發了電郵後,在用掛號信寄,確保能收到
致: 破產管理暑,平等機會委員會,
............
回復 支持 1 反對 0

佢唔比我會投訴因我有單有據
回復 支持 0 反對 1

我都係,聽聞師兄話佢地麻9煩煩。我地煮到埋黎就食啦!

你單身同父母及兄弟姊妹同住?
大鍋,我搵15000養一個小朋友咪還6000?
其實你地話批得緊,咁本身係咪欠債條數大呢
可唔可以上訴啊?
cl475867 發表於 29-7-2017 19:37
其實你地話批得緊,咁本身係咪欠債條數大呢

我還了14萬,還欠35萬左右。
阿三妹妹 發表於 29-7-2017 19:38
可唔可以上訴啊?

呢間野好古惑,傾生活費當日冇講還幾多,但之後寄信通知還款額信上已有你簽名
之前有人講過呢間d衰野
cl475867 發表於 29-7-2017 20:07
呢間野好古惑,傾生活費當日冇講還幾多,但之後寄信通知還款額信上已有你簽名 ...

咁一定違法.
咁大獲,係唔係講緊第一次交文件中個份收入支出表呀?仆街我交個日都專登唔簽,佢係要我簽咗先,之後話會再約我傾,咁即係點呢?

得8100生活費?師兄你無需交租?單身?

我要交租、老婆無做野又有個要返學嘅小朋友,又要供養父母,有冇師兄知大約批幾多生活費呢?
alancheung 發表於 29-7-2017 23:26
咁大獲,係唔係講緊第一次交文件中個份收入支出表呀?仆街我交個日都專登唔簽,佢係要我簽咗先,之後話會再 ...

如果以我們果簽的為實就好囉
8K 最低工資都多過 仲要養3個人?
呢間外判好過份
除咗呢間仲有宏xxx又係好無良