破產聯盟

查看: 1536|回復: 18

畢業有感

三星期前,往外判取不反對信,同日9秒9由中環walk去金鐘高院辦手續申請解破。今天lunch time偷跳9秒9往高院取解破信正本,正式畢業。四年前申破一刻欠近百萬,全部銀行數,年息由6%至30%不等,拖左幾年,以平均25%計,自己每月供款+信用卡min pay 估計銀行己收回百萬,只是他們收取高息吸血,在數字上我仍欠他百萬而己。我都算係有借有還。銀行實質損失不大。但我就破左!回想過去十年,自己係好失敗,三星期前本來己打算不再上hkiva.org因為己為自己再無需上呢個網。 但偶然我看到原來有破完再破的。我真的好怕。所以出帖提下自己亦提下其它版友,已解破者 如不在生活上改變一下,再去借錢利息必高,而且借既倍數亦小,再爆數機會大,亦易再破。我要提醒自己重新做人,珍惜機會,珍惜生命。不要亂借亂申破,人生無幾多個十年!
巴打的態度好正面,你係大家的好榜樣。痛恨自己痛恨過去痛恨人生,痛了要醒,能夠救自己的隻有自己。破中的呢四年,爭取合理的生活費,勤力揾錢,努力還錢。趁呢四年調節好生活和心態,解破時已經在路上了。我呢幾年都勤力揾錢,努力加班還錢,我唔知出年畢業外判會唔會秋後算賬,我預計四年共還款有十幾萬,已超出雙糧花紅好幾萬,我唔知係咪on 9,加班去還多的錢,但我始終覺得點都好先把錢賺到手,到時該怎麼算就怎麼算,外判若過份,就等法院判。我相信隻要今日過得好,有能力賺得多,解破後的日子一定會更加好。
四年內 我正常地工作 不加班 亦拒絕升級 因為五想還太多 希望今年可升職
升職會加好多人工,巴打你已在路上了,公喜你先。我加班係想keep住自己的心態,因為之前一直加開班。
四年內我按章工作 上司不知我破左 佢見我有五升 有T五去O 係佢眼中 我係一個怪人。不過今年開始我會重新績極做人,準備明年結婚
公喜巴打,重新過上新生活,以後要常回來激勵下我哋。
我差不多一年了,還有3年多,希望順順利利到畢業
其實我好羨慕破兩次的朋友。解破後 由頭建立信用,再借錢,再要人借錢有難度。搭一次雞掤起碼七八年先借得似d 樣。可以多次破產,應該有d 辦法與恆心!!
第二次破都五會借得多 為小小而再破 不值牙。另外如果人人亂破,他日收緊老破條例,會影向都真正有需要老破既人。五見意亂破
首先恭喜左樓主先

第二次破果位師兄好似真係唔係借得多
先死後生 發表於 10-8-2017 22:17
四年內 我正常地工作 不加班 亦拒絕升級 因為五想還太多 希望今年可升職

恭喜巴打,你好叻叻……簡直是我們的偶像。
公喜晒。不經不覺,你做左我地會員都 4 年幾啦。

有緣網上相識都是一種緣份。

祝你以後順順利利,搵大錢,家庭美滿!

第日有時間,都可以上來 post 下近況。

再見啦, C Hing
"先死後生"樓主,

你仲後生, 大把世界.

解破就唔上來 ! 未免太自私喇,
向"後輩"分享為盼.

勝完可以再勝;
破完可以再破,
冇乜問題 !
admin 發表於 11-8-2017 12:59
公喜晒。不經不覺,你做左我地會員都 4 年幾啦。

有緣網上相識都是一種緣份。

五好再見 不如改句 得閒上來吹水 you are welcome會好一點
301 發表於 11-8-2017 13:07
"先死後生"樓主,

你仲後生, 大把世界.

我五想再破
先死後生 發表於 10-8-2017 22:37
四年內我按章工作 上司不知我破左 佢見我有五升 有T五去O 係佢眼中 我係一個怪人。不過今年開始我會重新績 ...

恭喜你
tingting91 發表於 11-8-2017 17:46
恭喜你

多謝 妳都要加油 人生充滿希望阿
今天星期六 帶左解破信 去肯身申請 優進理財戶口 過程中 有好多趣事 最終用左近一小時 才成功成為佢地尊貴客戶。佢地送左200元圍康卷及50元茄薯那給我 都算係幾好
最初我只給HKID 及地址證明開戶,staff 填好所有表 左check右check 左20 min左右 ,staff笑笑口同我說 先死後生先生 請問你有無帶政府既文件 (用詞極度優雅及polite) 再等30 min manager左check右check 過左一輪 成功進入尊貴區域 成功開戶及取卡 過程係慢左小小 但算係順順利利