破產聯盟

顯生在破產期內的債務

發表於 5 天前 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
本人已過了破產期, 破管已發出不反對信, 已向高院遞交申請解除破產證明書.  現請問:

1.  如在破產期內有新的債務, 而新債權人是申請我破產的同一人, 請問這新債務在我現在破產期滿後要清還嗎?

2. 鑑於在我破產期內有新的債務, 債權人向法官表示會等我破產期滿後才追收, 目的是再破我第二次, 債權人可以這樣做嗎?

3. 還是在我破產期內有新的債務, , 債權人是不能在我破產期滿後追討的?

謝謝!

广告位
您好!您暂时不能浏览帖子的全部内容,请 登录 | 没有帐号? 註冊QQ¼
發表於 5 天前 | 顯示全部樓層
樓主在破產期間有新債?

點解會有?

幾多?

乜情形下借?

广告位
您好!您暂时不能浏览帖子的全部内容,请 登录 | 没有帐号? 註冊QQ¼
[发帖际遇]: admin 被钱袋砸中进医院,看病花了 5 城市金錢. 幸运榜 / 衰神榜
 樓主| 發表於 5 天前 | 顯示全部樓層
新債務的顯生是前夫迫令我離開婚姻居所, 我抗辯, 但因我是破產人士, 破管不允許我訴訟, 最後以簡易程序判我敗訴, 因此前夫向我申索律師費, 我破產都是前夫申請的, 所以是同一債權人.

广告位
[发帖际遇]: Angry 发帖时在路边捡到 1 城市金錢,偷偷放进了口袋. 幸运榜 / 衰神榜
Angry 發表於 12-8-2017 00:36
新債務的顯生是前夫迫令我離開婚姻居所, 我抗辯, 但因我是破產人士, 破管不允許我訴訟, 最後以簡易程序判我 ...

感謝ADMIN 回覆

广告位
[发帖际遇]: 一个袋子砸在了 Angry 头上,Angry 赚了 3 城市金錢. 幸运榜 / 衰神榜
發表於 5 天前 來自手機 | 顯示全部樓層
新債務的顯生是前夫迫令我離開婚姻居所, 我抗辯, 但因我是破產人士, 破管不允許我訴訟, 最後以簡易程序判我 ...

哇…你嘅前夫真是絕。我前夫知道我破產,都幫手睇住個小朋友……

广告位
你搵律師傾喇! 就算有人答左,都係要搵架喇。印象中,有人有官司,破產期內就申報,就算未判都申報俾破署。宜家已解破,照睇就形勢不利,如果你從未申報的話。但我邊敢講一定呀,又唔係律師。

广告位
感謝阿三妹妹, flying 的回應.

萏和新的債務都是前夫申請的, 都是訴訟敗訴顯生的訴訟費, 原因是他有外遇, 他暗中轉走我的資產.

广告位
算吧!既然舊債已產生破產沒解。新債產生了可以搵法援,破產人士都有權力維護自己權益。問問某啲是律師的議員。

广告位
訴訟敗訴顯生的訴訟費是否很大數目,可否揾家人幫忙,如前夫真是申請你再次破產,第2次是5年的

广告位
1, 2, 3  全正確.

債權人是可在我破產期滿後追討.

广告位

破署做法有問題。

法律大原則是所有人要得到公平審訊。佢可以唔批錢,但係無權阻你。而且呢樣又關於家庭完整同子女,呢樣野一定大過破產。

如果你講的真實:個人認為。
1. 你去報警,要求警方調查佢點私下調走你的錢,呢樣係欺騙,刑事,唔好比人當家庭事落案
2. 去找議員幫手
3. 要求比善養費

我想講你知,個筆律C費,其實係開天索價,你唔好以為6C好公義,我見不知幾多

老實講無抗辯,佢無必要找6C做,應該當時就提出呢個費唔需要比。

广告位
首先感謝亞三妹妹, cl475867, 301 及admin 的回應

1. 已報案多年, 由於他偷晒我的資產, 大把錢, 他已打通很多渠道, 好黑暗, 經過多年, 仍在調查中
2. 請問邊位議員會肯幫? 我試過, 但都音訊全無

3. 已要求贍養費, 未有結果

4. 6c 可以唔比? 怎樣申請?

我件案是他連同情婦精心步處的,  在我破產期間以我是破產人士唔比我訴訟, 最後當敗訴, 要我比律師費

广告位
感謝 flypig 回應, 先前寫錯左flying , 唔好意思, 見諒!

广告位
[发帖际遇]: Angry 被钱袋砸中进医院,看病花了 2 城市金錢. 幸运榜 / 衰神榜
有議員是律師,我唔開名,梁×忠都得。

广告位
其實婚姻期間的資產轉移,除非有真憑實據,否則極難告入。http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20020720/2724899

广告位

前夫好絕阿

广告位
 樓主| 發表於 4 天前 | 顯示全部樓層
是, 因為要先趕絕我, 怕我有錢請律師.

感謝亞三妹, flypig, 先死後生的回應

广告位