破產聯盟

想申請idrp

本人而家份工未扣mpf之前係14000
仲有part time個度加埋2000
唔想破產,份工每年會加人工又會有backpay

而家主要係
C子銀行:10000循環貸款
(基本上每個月一出糧就會過數落去又會拎返出黎)
分期萬應錢:60000
(但之前因爲失業過一段時間所以再提取過,而家交咗大概5期左右)
卡數:100000(主要係分期,但而家都仲碌緊因為真係無錢還,每個月會還條總數唔係minpay,但都係要搞分期)

星x:20000(卡數連分期,每個月還條大數又係搞分期)
幫人:50000(還咗好耐又會再提取,每個月還緊2700)
X打:50000(畀咗19期,無提取過)

1.想問我呢個情況岩唔岩做IDRP?
我問過明愛,佢就話我呢個情況都係做到,我都問過3字律師行佢就話c子銀行應該幫我做到idrp,但係因為我爬過post見到有啲人又話TU會有影響,我知道我如果申請一筆清應該就唔批,我就未check自己TU,係咪要check咗先?

2.搵律師申請同自己申請嘅機會率係咪會唔同?
3.:想知如果我一申請咗係咪所有銀行戶口同卡都會cut曬凍結曬?
4.如果失敗咗係咪要即刻還曬所有債項?

希望咁多位可以解答到我
因為我見到你地話新債應該做唔到
有啲卡數係近呢幾個月
再加上我有再提取過我好擔心做唔到
同埋又會驚申請失敗要即刻還曬所有錢

最後都想麻煩如果搵過c子銀行做idrp嘅朋友可以畀多小小資料我
我見之前有位朋友列咗佢申請嘅資料,但我好多個啲條款文件無曬係咪仲需要?

你TU咩野Grade,太差銀行未必批,你問6c時有冇報埋個Grade,剩睇表面好難講,你係肯定呢幾年都好穩定唔會有問題
cl475867 發表於 17-8-2017 14:44
你TU咩野Grade,太差銀行未必批,你問6c時有冇報埋個Grade,剩睇表面好難講,你係肯定呢幾年都好穩定唔會有 ...

未去check,係咪應該check埋先?
呢幾年好穩定都唔會走住
我見有啲朋友話佢tu I都得
有啲又話佢H就已經唔得所以好擔心
我破之前係G
cl475867 發表於 17-8-2017 16:19
我破之前係G

我岩岩check咗個評級係E
唔知係好定壞
總數係265000左右
呢個情況我係咪自己申請好過搵3字律師?
想問如果真係申請衰咗,係咪都唔會要我即時找曬個30萬?

唔知ching你見唔見到/仲有無上水
我而家暫時係E
但係早兩日搵咗兩間財仔問可唔可以借1筆清
驚佢會跌
應該星期一會打去獅子到問
爬過post見到有人話正路idrp唔得會做咗drp先
希望我無get錯
黎緊會搵多份夜晚part time睇下可唔可以上到20k