破產聯盟

查看: 1005|回復: 12

凍結薪金

我想問上個月9月份薪金卑破署沒收,已經寫左書面申請,要等幾耐先有得拎返,我依個月所剩無幾啦  我26/9頒令,公司30/9出糧
係沒收定凍結?
樓主係咪誤會左,頒左令只係戶口凍結
happy2000king 發表於 20-10-2017 16:32
樓主係咪誤會左,頒左令只係戶口凍結

因為我之前頒令前開左個綜合戶口,主任叫我開個普通戶口,而9月份薪金出左系綜合戶口,綜合戶口凍結,薪金就凍過水
kazaf514 發表於 20-10-2017 17:14
因為我之前頒令前開左個綜合戶口,主任叫我開個普通戶口,而9月份薪金出左系綜合戶口,綜合戶口凍結,薪 ...

咁就要睇樓主那間銀行,我之前未老破都開左綜合戶口出糧,現在都可以用回那個出糧戶口,其他信用卡、支票、外幣就冇晒!
而家綜合戶口已被銀行取消  薪金亦都被署方沒收 本人書面申請取回薪金  想問手續要等幾耐  問主任距都話要等

我26/9頒令,公司30/9出糧

破產前開新戶口

好奇一問:
1 你幾時通知主任你開左新戶口??
2 佢點講??
flypig 發表於 24-10-2017 12:32
我26/9頒令,公司30/9出糧

破產前開新戶口

破產前開左一個綜合戶口,系自己開既!到頒令後,念住同主任講解凍戶口,主任話破產人士唔可以擁有綜合戶口,所以就另外開一個普通戶口作出糧之用
咁當時有無通知主任你開多無申明的戶口呢?呢個申破沒有申報的戶口,又係幾時通知主任呢??
flypig 發表於 24-10-2017 15:20
咁當時有無通知主任你開多無申明的戶口呢?呢個申破沒有申報的戶口,又係幾時通知主任呢?? ...

無通知主任當時有依個戶口  頒令後通知
kazaf514 發表於 24-10-2017 17:10
無通知主任當時有依個戶口  頒令後通知

頒令後第一時間通知,甚至頒令前通知,就應該無事。
宜家你多個戶口無人知,就預俾人玩!!!個個跟足程序做野,你只可以搵主任拆。
flypig 發表於 24-10-2017 18:31
頒令後第一時間通知,甚至頒令前通知,就應該無事。
宜家你多個戶口無人知,就預俾人玩!!!個個跟足程序做 ...

已經寫書面申請取回沒收薪金  我依個月等於無糧出  過得好辛苦  但係我想問一般程序要幾耐先搞掂?