破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

上星期去了律師樓問有關申請

大家好,上星期我到律師樓問過有關破產時宜。有以下疑問:
1)因為我跟太太是分開住的,我們也分別要供養父母(我太太冇做嘢),他們說可以兩邊一起計算生活費。但據我所知道, 應該是只可以計算我太太或我自己的家人,對嗎?因為這個對生活費的影響也很大。

2)我出糧$30000,他們說可以爭取到是每個月最多只還3-4000。可信嗎?

3)他們的收費約6-70000,包四年的財務報表。這個價錢可以接受嗎?呢筆錢我要同財仔借,$8400@10期。

背景:月入30,000,外債約700,000,每月現供18,000 。需供養68歲媽媽,太太及外母。

多謝大家的回覆。
我也覺得非常奇怪所以想問一問。因這裏的師兄大部份也是每個月只有萬多元的生活費,這家律師行卻實牙實齒說可以把還款的費用減至3000,即是我可以有25-26000的生活費,我在這裏看這麼多例子也沒有見過,而且也沒有子女的供養呢!

而且我也真的是經過中介介紹,是我向某些財務公司借錢時,他們介紹我個去做的。
未定未定,錢都未去借!只係去咨詢下。
但我都啲資料會比佢拎去唔知做咩.
Tomhanks 發表於 20-10-2017 22:07
六七萬申請破產費用?你唔使上嚟問都知係欺騙手段吧!又係無良中介

我見呢度啲師兄有時都話14-15000申請破產,我覺得佢個架構埋申請費用做四年又"好似"幾合理。所以差啲中伏。

其實我搵律師搞唔係怕文件煩,係想參考吓係唔係佢哋去申請比我自己申請生活費上面有差別。但都係得唔到答案。

"不過睇嚟呢單都係中伏"
flypig 發表於 20-10-2017 22:36
14/15K ,但9K 係破署法庭收。律師袋3K-5K 不等。至於4年內,無咩好資訊。你又唔係 張震完,梅媽b 哥,只 ...

聽完你咁講,我都覺得自己有少少戇居。我居然會有一刻相信佢真係可以幫我做到咁大筆數..... (特別係你話張震元、梅媽B哥。XD)
maksiusang 發表於 20-10-2017 22:37
你有冇仔女,租樓定住公屋?就算批的生话费多,但你每月可自由用的錢未必多,知道嗎? ...

睇緊呢版都大概知道,普通生活開支衣食住行搭車等等應該係有數得計。唯一只係供養媽媽同老婆呢度我諗住可以開大啲。