破產聯盟

查看: 1416|回復: 17

傾生活費時可否自備還款方案?

外判黃+石, 欠12萬:
每月還$2,000, 分5年清數. 如有雙糧花紅, 就入落戶口, 加快還款期.
如果我係外判,我會問返你點解唔4年内還曬佢?呀
cmc903 發表於 20-10-2017 19:53
如果我係外判,我會問返你點解唔4年内還曬佢?呀

因第二次破.
hic2008 發表於 20-10-2017 20:27
因第二次破.

對不起...原來是前輩。小的有眼無珠,有眼不識泰山...小的説了一些囂話,份望原諒。如果是二破受五年刑,相信該自備還款方案提早還清。主任/外判也會樂於接受。可是提早解除破產令,相對有手續費用... 還是你不介意接受?
咁樣還,咁破黎做乜
釘呢??行政費呢?? 外判佣金呢(好似係)
cmc903 發表於 20-10-2017 20:43
對不起...原來是前輩。小的有眼無珠,有眼不識泰山...小的説了一些囂話,份望原諒。如果是二破受五年刑, ...

清左條數算, 唔會申請提早解破.
請問你人工几多要還2000
重新做人325 發表於 21-10-2017 09:17
請問你人工几多要還2000

$30,000
於在下愚見:應該唔得...
可以話得,又可以話唔得。要外判點睇。理想化就,一月兩千,5年剛好。但如果你大把能力,還5k 都有裕。咁外判會考慮5年途中你可能無野撈,要盡拎,再加上行政費,釘,佣金等,5年後條數非 呢條數了。另一方面,如果報上去生活費用一大筆,都俾唔到幾多。Say 所餘不過3k.咁佢有得諗。其實個個外判做法唔同,好睇命水。當然,差太多就幾難過關了。
flypig 發表於 21-10-2017 11:33
可以話得,又可以話唔得。要外判點睇。理想化就,一月兩千,5年剛好。但如果你大把能力,還5k 都有裕。咁外 ...

問過主任, 只要唔申請提早解破AND還完本金後擁有物業, 就不用比行政費,釘,佣金.
加上我有年終花紅, 補假換錢等, 快則兩年內可清左條數.
我聽番黎就係,一俾錢外判,佢即袋一個百份比say 15%,因為咁佢先有 incentive. 否則,佢搾到你盡都無意思。另外,利息我好懷疑 一頒令就停,因為某些地方 利率好高,香港幾十年前都試過好高,一停釘即代表 收少左。當然,我只係懷疑,無真憑實據否定你的講法。
flypig 發表於 21-10-2017 12:29
我聽番黎就係,一俾錢外判,佢即袋一個百份比say 15%,因為咁佢先有 incentive. 否則,佢搾到你盡都無意思。 ...

你講都合理, 不過主任真系咁講, 10月尾傾生活費就知.
但掉轉頭講, 果D冇錢還的, 外判有食乜?
hic2008 發表於 21-10-2017 13:43
...

你10月尾傾完上來分享下。
Lk0917 發表於 21-10-2017 14:01
你10月尾傾完上來分享下。

ok, 比大家參考.
...

佢bid tender 時有老底3/5K 不等。如果無水還,就將個file 放係櫃桶底。
...

2)        在償付已在破產案中予以證明的債項後剩下的任何盈餘,在用作任何其他用途前,須用於償付自破產開始以來就該等債項尚未清償期間的該等債項的利息;而須優先償付的債項的利息與並非屬須優先償付的債項的利息,具有同等順序攤還次我估頒令後都有利息衍生,不過清左d 數就少左利息。即係你幾時清左條數就唔會有新利息。不過呢d 野都係由法律決定,其實睇佢點寫。