破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: admin

破產 FAQ 08 - 儲蓄戶口

回復 #19 gpo4074 的帖子

你呢d叫做(支出)報大d.唔係(收入)報少d.

唔夠洗...當然咩都報,但收入有條實數,佢都夠膽話報少d...好野~佩服!
多謝會員rc020505 提供:

永x = 新晉富豪間舊公司? 如果係就可以放心,頒令後先凍結

http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=343&page=2#pid3239
多謝會員 BBQ 提供:

跟外判請留意---開戶    可能遇到問題

我因為要收再培訓津貼,所以向"外判"要求開戶信.
由於我無指明開戶銀行,"外判"幫選了 中x銀行.

咁我今日攞封外判信去中x銀行開戶,間分行職員因為未見過"外判開戶信",
而唔肯開戶比我..

初時話封開戶信...無打中x銀行個名

我問佢(職員)攞電話,佢非常之唔想比....

我話:我唔明封信有咩問題,我亦唔知你想要咩信,總之我叫外判直接打電話比你(分行)
  我好急需開戶.你地直接講清楚...有咩問題,因為我唔識講.

跟住我即埸係銀行打比外判,好好彩係"真人"接聽 (因為多數係留言信箱)
亦找到外判(即時)打去銀行幫我查詢下.

就咁銀行(職員)死死地氣跟......我又等左十分鐘.
最後佢答我...因為你封信唔係破產處發出,所以要查證一下,
你留低電話,我地攪清楚再打比你(開戶).

我當然好嬲/煩惱...因為我等左好耐...差不多30分鐘.

我返到家中....左諗右諗,終於直接打去破產署(主任)問,因為我覺得外判係幫唔到我.
我直接同破產署主任講出我問題,佢好好人...雖然我已經外判左,
我話銀行可能向佢查詢,希望佢快D幫我跟進.

(收線後)佢立即打去銀行,十分鐘後回覆我...OK左...可以去開戶.
   更說如有問題可再找他跟進~

攞"外判開戶信"開戶口係勁麻煩!

因為我之前,係外判(交文件)見到一個破產人士攞"外判開戶信"開戶口,

唔成功...反轉頭投訴,佢就係去(屯門)c子銀行....後尾佢趕住返工....所以話遲d再試過.

我封信係有打中x銀行個名(佢地初頭唔識睇),佢地唔肯開戶原因:

係封信唔係破產署發出,

同唔知咩叫"外判".

總之...想開戶...一定要夠耐力,堅持...同煩死d職員,

你唔走...係咁問....佢地一定要理你.

因為得到破產主任幫助,直接打電話給銀行証明封開戶信無問題.

所以今日我終於順利開到戶口.

開戶時間都要15分鐘,因為個職員好多野填...同樣會問開戶理由

及職業(明知我失業都要問,好似攞景咁  )

期間一直比其他職員睇住 .  (不過今次開到戶口話之佢)

我左一個"提存易"戶口,有簿仔同提款咭.

無最低存款限制,只是在銀行櫃台提款---每次要收$20服務費.

提款咭密碼係即時交給我,提款咭於一星期後寄到報住地址.
(職員提我收到咭後,必須修改密碼)

最特別...我開戶是不用入錢.  我戶口結餘:  $0  

我問過....,但職員話:你可以唔洗入錢.

總結:職員其實尚算禮貌,只係怕做錯野...要上身.

破產人士要有心理準備開戶好煩,特別係用"外判開戶信".

最後祝大家開戶成功!!

補充:

開戶後...記得fax戶口第一頁比外判做記錄.  寫清楚破產編號同姓名.

同記得每月打簿...無交易都要打.

http://hkiva.org/viewthread.php?tid=985&highlight=
多謝 calvinsi 提供:

上次autopay出唔到糧之后,公司出左張劃線支票比我,第日上左律師樓羅左解凍信(入紙後,頒令前個封)之後,好開心咁去"行山"銀行入票,諗住可以入到票羅返分糧啦,點知.....
bank個邊就話唔得,佢建議我去other bank 入張票,原因係我差佢地$,張票入左佢地有權set-off 左我筆$去找數......
所以各位c兄 日后如果要申請呢封信羅生活費的話,建議大家先轉去一間冇差佢$既bank autopay出糧,唔係就好似我個case咁 睇住張票等領出架啦

大家真係要小心!

多謝會員 nokia 提供:

多謝你分享。我係入咗呈請書後,恆仔都有出信同我提到會把戶口所有結餘用作繳付部份/全部欠債費用,所以大家要謹記係入紙前清空戶口餘數