破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

債務重組的問題

各位好,

小弟於05年做咗IVA, 安排需還款84個月.......

因為工作關係, 本人需經常出差, 所以非常需要一張Debit Card (預付卡) (市面上有2隻Debit Card, 1種唔使開户口,俾錢買就得, 但係唔可以Pre-authorize payment 即係唔可以做酒店房預付及租車預付) >> 因為我知道我係IVA期間係無可能申請到信用卡的。

我想問各位以下2個問題:

問題 1) 係還緊IVA期間,我如果想開多一個銀行户口,需唔需要向債權人申請?>> 因為我現在用緊嘅銀行係冇Debit Card的,如果我需要Debit Card, 需要係其他銀行開戶口。

問題 2) 請問有冇人試過係自已工作嘅公司可以攞到張公司嘅信用卡呢? >> 公司成日叫我填紙申請公司卡,但我怕申請唔批就有排都解析唔到 (因為我無話比公司聽我做緊IVA)

先謝謝各位解答 !!
咁專業。留番比橋頭答。

回復 #1 redlion 的帖子

問題 2) 請問有冇人試過係自已工作嘅公司可以攞到張公司嘅信用卡呢? >> 公司成日叫我填紙申請公司卡,但我怕申請唔批就有排都解析唔到 (因為我無話比公司聽我做緊IVA)

我有過類似情況.......公司一定要申請公司信用咭,結果唔批(當時未破),一個月後....我被<無故>抄魷

回復 #3 温sir 的帖子

<無故>抄魷???溫SIR你當時有冇去平機會告果間無良公司??

回復 #4 nokia 的帖子

嗰時又無 落機呀....點識乜鬼 平機會啫

回復 #3 温sir 的帖子

係唔係因申請公司信用咭唔批+被無故炒魷之後
而展開你人生另一新皆段.....踏上破產之路呀?

回復 #6 ely07 的帖子

咁又唔係嘅....其實嗰時本身環境都好惡劣嘅,連公司咭都唔批就知啦

回復 #7 温sir 的帖子

咁你而家識咗我喇... 第日再被人抄魷 我實幫你平一平佢