破產聯盟

查看: 2585|回復: 18

小朋友讀幼稚園N班,吾知屬吾屬於必要開支?

如題
家中除了你,另有人支付小孩生活費嗎?
根據破署網頁,教育開支是合理生活開支
煮到埋嚟至拆
記得上年去傾生活費嗰時,playground、興趣班同N班⋯係唔會撥入生活費~佢話唔係必需!!但冇人睇小朋友,要請外傭就可以撥喺生活費內!!
我唔係單親,但我老公咩都唔理,同埋冇親人幫手睇小朋友又要返工⋯個外判就要我喺請外傭嗰項同老公一齊負責,兼且我工人用我水電煤用得好犀利,我俾埋D單佢睇,佢都話我屋企水電煤用得好犀利,就叫我要同老公傾好,一人一半
Chi129 發表於 12-11-2017 12:09
我唔係單親,但我老公咩都唔理,同埋冇親人幫手睇小朋友又要返工⋯個外判就要我喺請外傭嗰項同老公一齊負責 ...

我單親,但外傭費都係批一半比我
Chi129 發表於 12-11-2017 12:04
記得上年去傾生活費嗰時,playground、興趣班同N班⋯係唔會撥入生活費~佢話唔係必需!!但冇人睇小朋友,要 ...

其實個個外判都吾同,有朋友補習費係批
係,所以好睇外判,同埋maksiusang,每月還幾多,有雙糧?
maksiusang 發表於 18-11-2017 07:59
我仔女每人二份補習,一份興趣班,外判無出過聲

冇出聲唔等如批, 怕佢第4年同你計數, 所以最好問准外判好做, 免得第4年要加牢或延長時間..加上你係要係外判, 好多POST 指外判最後先同破者計數, 到時仲煩
maksiusang 發表於 19-11-2017 11:56
甘耐,D補習興趣班系我由破之前己经學開,呢D系教育開支,佢吾夠膽cut我

一來係破前學開,二來係上繳銀碼都算多,上次我都問過外判,點解朋友老破可以補習,我老破外傭費都比吾足,佢答人工問題
http://www.hkiva.org/forum.php?m ... &extra=page%3D1
案例 - 有關子女,教育,生活費上訴案
HCB 3486/2002
3.  Ms Lau says that, after rigorous scrutiny of her family’s finances, she can only afford monthly contributions of $10,059, and even then with much hardship.  The OR disputes this.  Specifically, the OR contends that the following monthly expenditures claimed by Ms Lau are not reasonable domestic needs:-

(1)     $44,106 for the college education of 2 children in Australia;
(2)     $3,000 for a part-time domestic helper;
(3)     $200 for emergency taxi fare;
(4)     $5,000 for Ms Lau’s parents; and,
(5)     $2,900 for job-related personal expenses.
4.  The issue is therefore whether those 5 items are reasonable expenses.