破產聯盟

查看: 39688|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

破產 FAQ 10 - 破產期完結後開銀行戶口及申請信用咭

原則上,交左四張申報表後,如果債權人沒有反對(通常都吾會反對,除非你係名人或你d債權人有心玩你),及破產管理處沒有搵你,原則上你已經解除上破產.

咁就可以打電話上去破產管理處話想攞張解除破產證明書,約一至數星期後,你便會收到一封信,你帶埋封信上去金鐘高等法院,約三至四個星期便有得攞,理論上你可以再登埋政府憲報話晒比全世界知你已解除破產.(但由於我申請aeon credit card的失敗經驗,我都費事登政府憲報,慳番幾百元仲好.)

但現實來講,即使破左產,都吾等於你可以自由申請戶口及借貸.之前我已寫左個人親身體驗.

而我咁多年只係用hong kong bank出糧,所以從未試過係破產期完結後申請其他銀行的戶口,只係係舊年想係hong kong bank申請支票戶口而被拒絕,理由係根據舊記錄,我仲欠佢地錢,所以要聯絡番當年果一間分行還清條數才可以嘗試番開支票戶口.

至於我能否係其他從未借過錢的銀行申請儲蓄戶口及支票戶口就好想知!
根據she.com內網友提供,解令後去中銀開戶係得既,但佢破之前冇欠中銀錢。

記得佢仲開埋支票同投資戶口添。
大家好!我係新黎架!我響 2001 /9 月頒令,05/ 9 月期滿,跟著我就返左大陸做野,大陸出糧,好少返香港。但大陸間公司都就黎做唔住,可能要回流香港,我最近睇果D律師廣告,睇到破產證明書,我先知要搞份咁野,上網搜尋資料,先搵到 she.com 再搵到黎呢度。我想問,而家我想響香港開個銀行戶口,我駛唔駛去搞左個證明先呢?因為而家都就黎8 年,D 人話個證明係驚破署延期,所以先要證明,滿左8年其實無用的!有人話去細銀行就得,佢地無電腦記錄(唔知真定假)!請問有無人知點辦呢?thx ~~

我試過響05/9 月,我表哥響美國返黎,我同佢去飲茶,佢話去搵個朋友,叫我幫佢唱 3 千蚊美金,咁我無為意,走左去恆X銀行唱,果個女職員左 check 右 check ,又問主任,然後同我講: 唔好意思,你有記錄未清,銀行唔可以唱比你!嘩!果一刻真係好 hurt !好彩表哥唔響度,唔係唔知點算!所以而家好憎去銀行!

而家有得上網傾下問下就好啦!其實破產呢D 野真係幾專業,普通人有多野都唔知同唔識!
你打電話去破產管理署,及提供姓名、身份證號碼、破產編號等資料就得.
我果陣時係2004年3月完結四年破產期,但直到2007年7月頭才去搞解除破產證明書.

回復 #3 tommy 的帖子

Tommy,

去攞返個解令證明書啦,然後去環聯update個record,再去冇欠債既銀行開戶吧!
OK ! 唔該哂兩位!咁我去搞番個證明先!thx ~~~
[admin 2009/1/12 補充:]

我試過成功申請, 過程如下:

當我取回解除破產令後大約兩星期左右, 收到Axxn信件是邀請已解除破產人仕申請信用咭, 大約是申請表+解除破產令(copy)+$100手續費(成功發咭才收), 不可以到分行申請, 只需寄回資料便可. 之前我也有欠Axxn大約30萬, 後來申請成功, Limit 1萬, 好過無, 有時用來網上購物或者買機票. 或者申請上網; 不欠數, 月月清.

原文:http://hkiva.org/viewthread.php?tid=350&page=1#pid1498

多謝會員 samtsang 提供
多謝會員飛龍在天 補充

重生後申請到信用咭啦!

06年解除破產,因時常要代老闆買東西,以太太名申請附屬咭吾批,自07年開咗公司賬戶再申請終於批咗,但要放3皮做定期比返3皮額.

獅子,以前都欠過佢拾幾個.

http://hkiva.org/viewthread.php?tid=373&extra=page%3D1
多謝會員namfong 補充:
祖國的銀行戶口:

各位網友 本人今天已到深圳開戶了,開户過程不用提交任何法律文件,只需繳交 10.00元咭之年費及5.00元借記卡工本費,存款沒有要求最低結餘,
( 希望給大家多點知訊及分享一下 )

http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=403&page=1#pid2659

看來,祖國同香港銀行系統並沒聯系。而且,法律上都係唔可以的(當然你要相信有人會跟法律啦。)
多謝 會員 samtsang 提供:

各位師兄, 剛剛成功申請安信精明卡, limit $5000

http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=350&page=2#pid3420

是下載表格申請, 填好表後 fax,  文件: ID copy, Salary statment copy, address copy and 解除破產令 copy. 後來有 staff 來電 fax 一些文件加簽. 大約 two weeks 便收到卡.

http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=350&page=2#pid3425