破產聯盟

查看: 1631|回復: 13

破產前有咩要注意?

例如戶口記錄資料等~同要甚麼資料,因欠債多年冇還,可以申請到破產?同有甚麼注意?
債務名單欠邊間屬於咩野形式欠款(私貸、信用卡、其他)
銀行戶口記錄 強積金戶口資料 報稅表
單據(租、水、電、煤、電話)
1 Tax Bill
2 MPF records
3 Debtor list: Names, Address, Amounts etc.
4 Receipts on Electricity, Water, Mobile, Rental etc....
5 Bank Statements including Credit Cards, Bank Account etc... At least 1 month, and save as long as possible.
你一申請破產就肯定比人馬上追你,仲會加大力度追你,你以為有破產NO比他地就無事,實情系追得你仲甘,要等到你破產令出左他地先肯收手,呢一排你要念方法羅。
我律師教我不用通知二線財仔,等有領才發信通知'他
Ben2020 發表於 24-1-2018 13:50
我律師教我不用通知二線財仔,等有領才發信通知'他

咁你唔還, 還少, 佢都無止境咁追你, 的確你無令, 係債主都有權追你, 我自己申請無搵律師, 你聽下佢意見, 自己參考
我申請左破之後一有Number就已經send俾啲銀行佢哋有冇追喎
完全冇追,有渣x,citx ,x銀
佢哋話出咗破產令一樣照追,破咗産一樣要還錢
Amy-hurt 發表於 2-2-2018 09:47
佢哋話出咗破產令一樣照追,破咗産一樣要還錢

唔好理佢 頒左令仲追就搵主任報告
你說得對,所以佢地比信息我,我就封鎖佢地,冇眼睇,我唔知道呢個係咪最好方法?但真係比佢地攪到我冇覺好瞓,心跳加速又經常頭痛,好辛苦好累啊
佢哋仲攪埋我啲諮詢人,真的對不起佢地
問過律師,佢哋話電話數就麻煩啲,叫我到時頒咗破產令再見主任,到時帶埋嗰啲入數紙比主任睇,呢啲三至四缐同電話數真的好恐佈!