破產聯盟

查看: 1263|回復: 10

已申請入學,Fax呈請書比債權人一問

大家好,今日已去申請入學,已知道上庭日,想問問是否一定要fax呈請書比所有債權人,通知佢地我已申請破產中呢?如fax,係咪fax第一頁有no.果頁,定係全份文件呢?本人係自己去申請入學,冇經律師搞的,下月月初7號公司會出糧,是否當收到破署寄來的第一封信(爬文話會有主任電話),到時先通知主任需要解凍戶口呢?
一申請,宣誓後,應第一時間fax/寄信到各大債主。應該有cover letter,知會咩事。附錄文件係最後一頁,有齊你姓名,老破檔案編號,有stamp.
下月出糧,可能已被涷戶口,睇運數。頒令後,搵主任出信。未頒令,人地無position 出信。你可申請一次過解涷戶口信,或博一博!!!
你邊間bank?
你好,多謝你既回覆,我係用痕身出糧,但有欠佢地既卡數,咁係咪為之有牙齒印?保留帳戶的機會大嗎?
申請一次性解凍都要排期上庭 下個月7號出糧應該趕唔切搞

hohochi 發表於 25-1-2018 11:03
申請一次性解凍都要排期上庭 下個月7號出糧應該趕唔切搞

YES!!!
需時3星期!!
心急人上 發表於 25-1-2018 10:27
你好,多謝你既回覆,我係用痕身出糧,但有欠佢地既卡數,咁係咪為之有牙齒印?保留帳戶的機會大嗎? ...

所謂保留帳戶,呢版有定義.
泛指 頒令後續用戶口.

你應所指係,不被涷的機會大嗎??
大!! 多數不被涷(指7號之前)

你有3種做法:
1 轉出糧戶口,有需要甚至去永0 廠兄開新戶口.
但 好煩!!!
2 申請一次過戶口解涷信:要上COURT 2-3粒鐘. 又要申請2粒鐘. 煩!!!!
3 博一博.

如果我係你,會博.但衰左唔好搵我.
責任自負!!!
唔好申請解凍, 唔建議你, 因為申請左, 銀行都有權唔比你拎, 都係社工同我講, 佢話個官都會同你講, 銀行唔一定比你拎咁樣
問公司可唔可以出票
好似無得keep, keep到對你都係壞事,出糧都拎唔到, keep黎白做?