破產聯盟

查看: 3250|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

準備辭職

小妹因為要去澳洲和丈夫一起生活,所以打算二月尾辭職做到三月尾。
請問各位師兄師姐,我應該幾時要通知外判?last day 出埋三月糧嗰個月我需要唔需要再供款?

月頭剛剛見完外判調整生活費,當時我已有睇到將會移民;主任話要移民是理解的,但這可能會當不合作有機會加監,是否屬實?(本人已入學兩年半)佢叫我都係好好地準時供款埋嗰年半好了。。。

如果你成功移民將來他再加你十年八年監有咩用先?系外國香港政府奈你咩何先?再者你最多比香港的金融機構知你破產,外國的知?
配偶不是HK 人, 破產後可否到別的國家居住?

答:破產者在破產期內要離境,不是不可以!但有不少問題要考慮!

第一除非他以後不回港,否則他的破產期將會不斷延長!因為他不在港的日子,破產期是不會計算的!
假設他破產一年後離港到外地居住,五年後才回港!則他的破產期在他離港後便會暫停計算,待他五年後回港始重新計算餘下的三年破產期!

第二是雖然破產者不會被限制離境,但理應向破產管理署申報離境計劃和聯絡方法!
除了為上述計算破產期外,還有就是周年申報的問題!如果在破產周年無向署方申報過去一年的收支狀況,會被檢控!而無將最新的聯絡方法告知署方,同樣違法會被檢控!
當然如果署方知道破產者不在港而亦能聯絡到他,便不屬違法之列!署方祇會暫停計算他的破產期!

第三是請問樓主到別的國家居住,意思是暫居還是移民呢?
因為除國內和澳門外,香港人要長期居留恐怕要申請才可以,並非所有國家都可以讓外地人隨意居留的!
至於移民則更要考慮選擇的國家會否接納破產人士的移民,因部分國家對曾破產人士非常抗拒!

上網搵到的
我們已經在當地結婚了,現在我住在香港而他在外國正等待配偶簽證批核。但由於工作不斷受人打壓,我丈夫於是提議我辭職過去當地等簽證批核。
其實你都有決定, 或者你唔會再返香港應該無問題掛, 斷估都唔會已家禁制你出境

補充內容 (28-1-2018 22:35):
《破產條例》(香港法例第6章)條136
債務人匿藏以逃避送達

凡已針對任何人作出破產令,該人如因意圖逃避任何破產法律程序文件的送達或逃避有關...
謝謝C兄!但有師兄曾經提及過,如果我每年準時交年報及通知外判離港嘅原因和聯絡方法,破產期仍是會計算在內的
祝你一路貴風,財政上從新開始,展開新的一頁.
1 走之前通知主任,留低聯絡電郵/電話,ONCE SETTLE DOWN, 俾埋地址,電話.
2 年報唔好斷. 一直交落去.
搵唔到工,就寫少少支出,其他老公資助
3 last day 出埋三月糧嗰個月我需要唔需要再供款
如果我係你,會俾. 反正新生活多數唔會俾(假設搵唔到工)
自己老破其實走左一大筆數,好頭好尾.
至於去到外地點CHECK 你.
兩個字:
問心!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

政府係好難CHECK 的,就算姊妹公司大海, 宗主國 CHI-NA,
一跨左境,除非好特別,否則都係:

問心!!!!!!!!!!
多謝祝福
flypig 發表於 29-1-2018 09:49
祝你一路貴風,財政上從新開始,展開新的一頁.
1 走之前通知主任,留低聯絡電郵/電話,ONCE SETTLE DOWN, 俾埋 ...

我有唔同意見。

我記得已經通過左新稅務國際法,各地區可以透過

自動交換財務帳戶資料

去查你有無交稅。

關於銀行洗黑錢,避稅個D野,而家國際合作好緊密。

都係咁啦,後果自負。
所以離開香港已經困難, 何況移民, 我地要用個D無破產, 欠債主錢既角度, 個個Case都唔同, 無得比較, 只有參考
admin 發表於 29-1-2018 17:42
我有唔同意見。

我記得已經通過左新稅務國際法,各地區可以透過

你唔講我真係唔知有呢條法例,
等我研究下先
flypig 發表於 30-1-2018 14:37
你唔講我真係唔知有呢條法例,
等我研究下先

洗黑錢,稅務國際合作而家係大題目

不過,查樓主機會真係唔大

都係個句,後果自負啦
我沒有打算瞞騙,也沒有害怕佢哋查我,因為我未有當地居留簽證,所以在當地是不可以工作。沒有工作就自然不用交稅。
多謝你們每一位的回答及支持,謝謝!
hellohi 發表於 30-1-2018 21:29
我沒有打算瞞騙,也沒有害怕佢哋查我,因為我未有當地居留簽證,所以在當地是不可以工作。沒有工作就自然不 ...

年表照交 無工作由老公供養無問題