破產聯盟

PoorGuy2018 發表於 3-2-2018 15:29
雖然我情況唔係好你幾多 (因為我仲煩緊寫信解釋破產官提問既野...), 不過而家風頭火勢你都係暫時不要回港 ...

我知道、律師已和我說了,希望唔使再補充資料,我申破前是有工作做,但過了兩天我就遲了工,因不想影響公司,不過而家都通曬天啊!
Amy-hurt 發表於 4-2-2018 12:59
二缐以下就算頒咗破產令一樣照追數,佢哋話我破不破產也不関他們事

如果有牌照果d好似係破產關佢地事, 若佢在你破產後追你還好似係違法, 因破產期內要由官分配還款俾債權人, 你私下還俾佢係違法
PoorGuy2018 發表於 4-2-2018 17:03
如果有牌照果d好似係破產關佢地事, 若佢在你破產後追你還好似係違法, 因破產期內要由官分配還款俾債權人, ...

總之一句很煩!攪到頭都大!結婚快二十三年至話離婚,一次過面對咁多問題壓力爆曬煲
Amy-hurt 發表於 4-2-2018 17:39
總之一句很煩!攪到頭都大!結婚快二十三年至話離婚,一次過面對咁多問題壓力爆曬煲 ...

咁可能你要找下社工傾下睇下有乜幫到你, 我捱到入院兼我d事連串爆發時, 心情灰到連隔離床都忍唔住問我係咪有心事見我入院咁耐無乜表情又唔識笑笑唔出咁.....果陣我都有搵駐院社工傾同埋而家都有間中找社工傾...
PoorGuy2018 發表於 4-2-2018 17:47
咁可能你要找下社工傾下睇下有乜幫到你, 我捱到入院兼我d事連串爆發時, 心情灰到連隔離床都忍唔住問我係 ...

原來妳也有這樣的遭遇
PoorGuy2018 發表於 4-2-2018 17:47
咁可能你要找下社工傾下睇下有乜幫到你, 我捱到入院兼我d事連串爆發時, 心情灰到連隔離床都忍唔住問我係 ...

連工作也沒有,不知怎還錢?
Amy-hurt 發表於 4-2-2018 19:45
連工作也沒有,不知怎還錢?

我而家都係待業中, 就算見工表現點都好, 公司一google search到某D財仔放上某追收網站有我資料就變左無聲氣....我也不知生活可以點算...只能見步行步.....
壞壞小孩子 發表於 4-2-2018 22:15
做保安現金既工作,無絕人之路!怪就怪自己吧!

可能到新年後仲待業既會做下時薪待應工作或找多份兼職 (雖然而家都有搵呢類工, 未有回音), 唔想俾官覺得我唔做野搏唔還錢.......盡量馬死落地行....
PoorGuy2018 發表於 4-2-2018 23:48
可能到新年後仲待業既會做下時薪待應工作或找多份兼職 (雖然而家都有搵呢類工, 未有回音), 唔想俾官覺得 ...

努力
PoorGuy2018 發表於 4-2-2018 20:51
我而家都係待業中, 就算見工表現點都好, 公司一google search到某D財仔放上某追收網站有我資料就變左無聲 ...

你要努力!起碼你現在有棲身之所,我而家仲煩緊住嘅問題!因我老公唔比我再返屋企!
Amy-hurt 發表於 5-2-2018 11:04
你要努力!起碼你現在有棲身之所,我而家仲煩緊住嘅問題!因我老公唔比我再返屋企! ...

即然你暫住澳門, 有冇考慮過移居澳門?
PoorGuy2018 發表於 5-2-2018 13:09
即然你暫住澳門, 有冇考慮過移居澳門?

冇可能呀!如申破成功,我在港仲要等五年,五年後發生乜事都冇人知,只知不停還債
咁又係......若你要和女兒有機會修補關係也要留港, 可能要先在港找割房暫住...
我四十幾歲人先去做貨運 搬搬抬抬,但有工返好過晚晚 提心吊膽有人上門追數
Amy-hurt 發表於 5-2-2018 13:49
冇可能呀!如申破成功,我在港仲要等五年,五年後發生乜事都冇人知,只知不停還債 ...

回香港做下廚房,洗碗吧,只要不怕辛苦一定有路行,
Ben2020 發表於 5-2-2018 15:58
回香港做下廚房,洗碗吧,只要不怕辛苦一定有路行,

可以呀!但要報稅嗎?係咪出現金? 唔該
PoorGuy2018 發表於 5-2-2018 14:45
咁又係......若你要和女兒有機會修補關係也要留港, 可能要先在港找割房暫住... ...

劏房好貴租
可找社工幫忙睇睇能否轉介去露宿者之家, 果陣住院期間男友留屎俾我頂捱好耐捱到入院時, 因爆煲家人知道後怕被趕走, 當時駐院社工話可以轉介去露宿者之家, 免租但環境不算好~~~社工講的