破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

Amy-hurt 發表於 2-2-2018 08:32
我仲衰!借埋啲三四缐和電話數,攪到個家都散,已申請破產,但要27號才知結果,因嗰啲二至四缐財務話我破產 ...

我情況有少少類似, 我臨破前都試過俾財仔打來滋擾, 尤其是半夜, 日間就有時密到每日每隔一分鐘打來, 一cut線唔聽又打來....又爆粗有些又恐嚇要拿刀斬我.....有些仲上門滋擾搞到隔離左右把我及同住家人當怪物睇(唔理之前有幾熟)....我當時唯一可以做既係報警備案, 雖然警方唔會點做野 (除左恐嚇果單好似做左少少野), 但至少有乜事之前已有備案record可跟進.......同埋一決定破就唔好還錢了, 我之前都怕到十五十六唔知還唔還好, 但上來睇d留言分享話你還左佢地覺得你有錢還追得仲甘...同埋財子在你一破後會出信煩一排.....不過可能你地要全家人同親戚轉聯絡電話先, 唔係只會不斷收call....我家人同親戚都俾我累到要全部轉電話了.....
Amy-hurt 發表於 2-2-2018 08:34
佢哋仲話會聯同所有財務公司向法院申請禁止我的申請破產,我真係好驚

我都試過話會去破署投訴, 不論破產前或後, 但呢個我都只能見步行步.......因為我真係已冇錢可還, 只能去搞破產.....
有冇錄音或留言口訊果d? 話捉人去做雞應該算係恐嚇, 人生受到威嚇要去報警處理好d, 我都試過俾財仔留口訊話會拿刀斬我, 我去左報警俾埋個留言差人聽~~~~!
Amy-hurt 發表於 3-2-2018 14:29
我不是澳門人,我只是到朋友家暫避

雖然我情況唔係好你幾多 (因為我仲煩緊寫信解釋破產官提問既野...), 不過而家風頭火勢你都係暫時不要回港住, 最好家中有人幫你收信睇下幾時收到出破產令封信, 和同你6c聯絡, 因若申請期間若法官有野要你補充你可能要親自回來去6c度再簽文件
Amy-hurt 發表於 4-2-2018 12:59
二缐以下就算頒咗破產令一樣照追數,佢哋話我破不破產也不関他們事

如果有牌照果d好似係破產關佢地事, 若佢在你破產後追你還好似係違法, 因破產期內要由官分配還款俾債權人, 你私下還俾佢係違法
Amy-hurt 發表於 4-2-2018 17:39
總之一句很煩!攪到頭都大!結婚快二十三年至話離婚,一次過面對咁多問題壓力爆曬煲 ...

咁可能你要找下社工傾下睇下有乜幫到你, 我捱到入院兼我d事連串爆發時, 心情灰到連隔離床都忍唔住問我係咪有心事見我入院咁耐無乜表情又唔識笑笑唔出咁.....果陣我都有搵駐院社工傾同埋而家都有間中找社工傾...
Amy-hurt 發表於 4-2-2018 19:45
連工作也沒有,不知怎還錢?

我而家都係待業中, 就算見工表現點都好, 公司一google search到某D財仔放上某追收網站有我資料就變左無聲氣....我也不知生活可以點算...只能見步行步.....
壞壞小孩子 發表於 4-2-2018 22:15
做保安現金既工作,無絕人之路!怪就怪自己吧!

可能到新年後仲待業既會做下時薪待應工作或找多份兼職 (雖然而家都有搵呢類工, 未有回音), 唔想俾官覺得我唔做野搏唔還錢.......盡量馬死落地行....
Amy-hurt 發表於 5-2-2018 11:04
你要努力!起碼你現在有棲身之所,我而家仲煩緊住嘅問題!因我老公唔比我再返屋企! ...

即然你暫住澳門, 有冇考慮過移居澳門?
咁又係......若你要和女兒有機會修補關係也要留港, 可能要先在港找割房暫住...
可找社工幫忙睇睇能否轉介去露宿者之家, 果陣住院期間男友留屎俾我頂捱好耐捱到入院時, 因爆煲家人知道後怕被趕走, 當時駐院社工話可以轉介去露宿者之家, 免租但環境不算好~~~社工講的
Amy-hurt 發表於 6-2-2018 12:46
免租不可要求太高, 但有些要比租, 大概一千多元, 不過只是暫時比你住的

係...可以先暫住那些住宿先, 先有安身之所再找工...