破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

應唔應該破產

啲債務資料比「原」債權人「外判」了出去,收數公司。銀行到了一個時間會揭帳,放棄債權。「外判」、「資源回收」再賣出去「其他回收商」進行收購和回佣動作。如果銀行揭帳,T U信用評級機構會有資料查閱。
我諗咗好耐點答你, 如果你真係想破產,應該衡量好處同壞處,
如果你有錢還就唔應該拖落去,因為利息會越滾越大。
假設你冇錢還, 破產之前要有準備計劃,
例如你做網拍, 需有資金去購買貨品, 破產之後現金會被管理, 你沒有資金周轉
沒有辦法再做網拍, 你要考慮。

你女兒 需要升讀大學, 也會有經濟問題。
或者你要考慮破產時機。
呀女而家先10歲,讀大學仲有一段距離。其實我而家已經無信用咭,冇上台電話,冇登記任何野,
我都係喺度諗有乜好處&壞處。我其實只想唔好影響屋企人&個女。
Gloriaxxx 發表於 11-2-2018 13:40
我都係喺度諗有乜好處&壞處。我其實只想唔好影響屋企人&個女。

我覺得一定會有影響, 但係你唔還錢, 你嘅債務會被溫故知新,
由一間追數轉去另一間, 因為佢哋一定會想收返條數。
所以除非你破產, 又或者還錢。
如果唔係,一定會喺你申報過嘅地址, 繼續追數。
破產完結當然可以買樓啦,問題係要比現金囉……全香港銀行唔會再借錢比你…………其實現在樓價咁貴,就算揸幾百萬現金當首期,都未必過到銀行壓力測試
睇自己心態。其實重組同破產都要還。只不過破產係扣除基本開支後去還供款而已。太多人諗一破唔洗還了
我試下直接一D覆樓主啦
其實針唔會有兩頭利
你要唔想還, 繼續走數而唔追其他公司/人, 破產而又唔影響到自己/個女, 係無可能

路有3條:
1)        繼續走數, 當然有D風險, 你再有新工或登記地址都有機會被人追
但其實你都走左咁多年, 都唔會太理佢地感受吧, 所以繼續走問題不大, 頂多就係舊公司D人當你衰人

2)        宜家還, 就算傾, 都一定大到不得了, 勁唔抵, 如果真想還, 十年前都去還啦, 所以有點不設實際

3)         破左, 算係有個了結, 你都識講, 個女咁細, 都唔好諗咩讀大學啦…..破完都仲有幾年儲錢啦, 好話唔好聽, 到時考唔考到, 佢想唔想讀都未知數…..不過正如版友講, 破左, 你要諗下點樣營運伙的生意落去
多謝咁多位意見! 我都諗住破喇! 走咗咁多年真係好攰啦!當做個了結吧!
破產後不能用自己名義做網拍。其實陳年舊數,可以同銀行傾。傾唔掂第一時間老破!!!!!銀行一dd,有d 願意收順好多!!有d 企硬。甚至,你只欠一間,申破後佢隨時有價講!!好彩只俾5成算數。但我朋友試過傾5成,結果傾唔成!!!!
銀行做法,傾成就俾個超低息。同一時間唱衰你credit. 但咩買樓之類,過一段時間可洗底。咁佢立場,收番本金唔駛蝕到盡!!!
而家去左嗰d收數公司,咁係銀行數定係街數!
去咗收數公司好難傾
遲早都係要破
上午直剷上銀行,問佢地傾唔傾,唔傾就下午搵律師老破。去銀行之前準備好老破文件,一傾唔成即去!!

我聽說香港有條叫"時效條例"的法例:
好似話"過期欠債,若6年債權人無用法律行動追,而期間你無承認欠債的話(接收掛號信,被電話錄音,與權接觸,單方債權人出sms/非掛號信不計),6年過後,此債法律上已過期,一筆勾銷,債權人就不能用法律行動追討."  只能暗地裏追討搔擾.好似地產逆權侵佔咁.
不知是否適用於樓主的情況,若不適用,破產就簡簡單單了,可考慮.

maksiusang 發表於 24-2-2018 10:33
大前题系銀行6年来無追過先成立,只要銀行6年內寄信追過己不成立

好似債主單方出非掛號信(就算律師信)是不計的,因不能保證不會寄失,債仔知悉債主進行追債行動,就萛是掛號信,你不簽收都不算知道債主追債.
victor24 發表於 24-2-2018 09:50
我聽說香港有條叫"時效條例"的法例:
好似話"過期欠債,若6年債權人無用法律行動追,而期間你無承認欠債的話( ...

http://4.bp.blogspot.com/-Tx5jTY ... 0/4bd820ea74b6f.jpg
我上網睇好似話就算佢有追過你, 你唔知都計架!