破產聯盟

查看: 2651|回復: 27

未頒令,收到信

您地好
我已遞紙申請破產,宣左誓但要3月先上庭頒令。
咁其間我收到破產處寄左一封信黎,信係4頁紙面係叫我3月6日上庭,頒令後要搵永X會計,另外有檔案編號同一個破產處嘅聯絡電話。
我想請教各位,永X會計係咪只係交文件,未必係我嘅外判果間?
或者我仲未肯定係跟外判定跟主任?
之前我出過帖,有位師兄話有主任名就好大機會要開大會,我上破產處網頁打編號搵到個破產主任名同聯絡電話係同信嘅一樣,咁係係咪好大機會要開大會?
我知自己比較煩,但我真係好迷惘,越睇之前各師兄姐嘅帖,個心就越驚,希望各位可以同我分享下~感激萬分
唔該師兄~咁我係咪未知跟外判定跟主任呀?感激
係咪上環果間?係的話就同我一樣,我冇開大會
pokemon 發表於 20-2-2018 01:50
係咪上環果間?係的話就同我一樣,我冇開大會

我係上環喎,劉x雄
我有工作,人工25k,單身,住公屋同父母同住,父母退左休。我怕要大幅上檄
其實我係最怕係要解釋啲錢用左去邊,因為好大部份都係無根據比到破產處
tigerkeung 發表於 20-2-2018 08:09
我有工作,人工25k,單身,住公屋同父母同住,父母退左休。我怕要大幅上檄 ...

你父母退左休,你可寫供養你父母,如果有仔女仲可以寫埋,我聽主任講他好多個案都系要供養父母同子女,一分錢都唔洗上繳,破左產的生活仲好過末破以前。
有機會要開大會, 如果唔好彩判比個唔好既外判, 呢4年冇運行, 雖然我要開大會, 但我好彩唔係判比李周, 都算有好日子過
要咁多?!其實我係咪代表外判左呀?同埋其實解釋啲錢用左去邊係咪要問得好清楚架?
住公屋支出低,上繳數目相對比較大
咁如果我之後唔做而家份工,搵份價錢低啲,主任會唔會咋型?
應該咁講,如果我係見主任前唔做份工,會唔會有問題呢?感激各位
如果為咗係呢4年破產期唔上繳,而去轉另一份人工低既工唔值羅,我而家呢份工每年有人工加,有雙糧有獎金,雖然雙糧同獎金要全數上繳,但我都冇諗過放棄而轉工
tigerkeung 發表於 20-2-2018 08:09
我有工作,人工25k,單身,住公屋同父母同住,父母退左休。我怕要大幅上檄 ...

人工25K?  仲要住公屋??  咁你一定最少上繳10K 以上...
wvovw 發表於 20-2-2018 09:40
你父母退左休,你可寫供養你父母,如果有仔女仲可以寫埋,我聽主任講他好多個案都系要供養父母同子女,一 ...

供養父母好似每人得3000-3500 .... 所以, 可以扣既數唔多, 就算話老人家有長期病都要有醫生証明買D 特別藥物
tigerkeung 發表於 20-2-2018 14:55
咁如果我之後唔做而家份工,搵份價錢低啲,主任會唔會咋型?

會唔會都好.. 係唔值, 賺少左同上繳冇分別, 但4年後你就把你人工回落番...
maksiusang 發表於 20-2-2018 03:02
樓主有冇工作先?其實外判同主任最大分别是生活费,要睇下你收入多少,减去支出,馀下上激 ...

想問如果現在失業,交咗表後才有工作做又應如何? 唔該