破產聯盟

查看: 2151|回復: 15

提早還款能否提早解破

上年6月屆滿但須分期還款至今年11月。想問下如提前還款, 能否提早解破? 另外還款後還須報今年數嗎?
點解你唔問清楚"主任"或"外判" ?
至 11 月, 到底月頭定月尾, 係咪還完自動有解破 ?

理論上"加刑"以日期為準,
每月供開款依然繼續.
301 發表於 20-2-2018 12:07
點解你唔問清楚"主任"或"外判" ?
至 11 月, 到底月頭定月尾, 係咪還完自動有解破 ?

我個外判係寸到 "碼頭姑lei", 問佢野好似欠佢錢咁。我新年前打去問過, 佢話 SEND 左入數紙先, 答唔到係咪還清可以完結。我只係想盡早還埋幾千元唔駛拖到11月先拎得解除破產令
1 有無上庭加刑2 無呢,代表你上年6月破已解。但外判唔出信證明,吹咩!!!
即係話,法律上解破一回事,外判出信係基於法律上解破,再加上其他野無問題先出。
樓主情形好 common。

大把會員試過。

1. 原破產期已滿,但根據每月還錢未比晒,即是有月份無供或者小左啦
2. 咁即是無合作啦,外判米唔比你解破
3. 不過咁,唔解破同加刑要經高院,唔係佢話就話,當然呢個例子,上到法庭,輸硬
4. 樓主同外判 agree 左點還清
5. 而家樓主有錢,想一次過還

我個人睇法:
1. 你還晒錢,重邊度有人理你?不過外判的速度就難講
2. 要反對都要有理由,就咁睇,有人會有理由反對?

外判都係 commission base,你覺得佢做多幾個月,無多魚錢收?佢會肯?

不過,點都你要 contact 外判,agree 左先啦

admin 發表於 20-2-2018 13:44
樓主情形好 common。

大把會員試過。

感謝你既回答。但佢地唔正面回答我係咪還清可給我那封信去申請解破令, 只回應我交左入數紙先, 我應如何處理?
flypig 發表於 20-2-2018 12:54
1 有無上庭加刑2 無呢,代表你上年6月破已解。但外判唔出信證明,吹咩!!!

1。未有機會上庭
2。對, 他們就是不出信
未上庭即法律上無加刑。即破已解!!但你要清哂數人地先會出信。而清哂數外仲有無手尾,或者幾奈出信,非我地能答!!!!
flypig 發表於 20-2-2018 14:56
未上庭即法律上無加刑。即破已解!!但你要清哂數人地先會出信。而清哂數外仲有無手尾,或者幾奈出信,非我地 ...

原來這樣。我想問多樣, 暫未有加刑, 上年6月滿期後既收入他們還算嗎? 而家我可做就係嘗試一筆清等他們早點出信?

其實未經法庭的(加刑)有灰色地帶,都係受委託人與債仔圍圍圍傾掂。拿!我估,你欠佢數,人地當然唔願意出信喇,因為佢要同你的債主交代。至於需唔需要 每個月的收入再上繳?經法庭於9成9要,未經法庭就多數都唔需要,但呢樣係佢同你雙方協議的。
你可以做,就科水!!但人地幾時出,視乎人地得唔得閒,你拖人數人地額外做多左野利息都蝕埋!!拖番你一排其實好正常!!
flypig 發表於 20-2-2018 16:44
其實未經法庭的(加刑)有灰色地帶,都係受委託人與債仔圍圍圍傾掂。拿!我估,你欠佢數,人地當然唔願意出信 ...

又要請教。幾時可上法庭呢? 其實我一早好想上法庭, 請願自己同個官講, 而家個外判基本上佢話點就點, 無得辯駁。佢又唔肯比我同個官見面 T.T
hopeless 發表於 20-2-2018 17:05
又要請教。幾時可上法庭呢? 其實我一早好想上法庭, 請願自己同個官講, 而家個外判基本上佢話點就點, 無得 ...

1 如果法律的加刑,應在解破前幾個月收到信件,咁就係法律的加刑。由法官判決!!
2 外判受委託人圍圍圍的所謂加刑,只係唔出解破信俾你。
既然你解破前唔需要去法庭,咁你應該唔會見到法官。
BTW, no news is good news. 唔見好過見!!!
hopeless 發表於 20-2-2018 17:05
又要請教。幾時可上法庭呢? 其實我一早好想上法庭, 請願自己同個官講, 而家個外判基本上佢話點就點, 無得 ...

老實講,你欠外判數,照睇就你還少左錢。咁你的道理又係邊度呢??同法官請願?睇太多包青天了!!快快還錢,快快辦解破先係要務!!!
自己唔合作比外判玩,怨得邊個