破產聯盟

查看: 1986|回復: 13

新人上路有幾個問題想問大家,麻煩大家幫幫手唔該

我有老婆,兩個女6及11歲,呀媽退休,住近共屋係呀爸走之前D退休金買左,呀媽名,我做地盤,日薪一千一日,欠安X41萬,每月還117xx,還左八期,欠Axxx全現金透支咭數8萬幾,每月3xxx淨息,真係頂唔順,想搞破,我呀媽知道,但老婆未知,我知道一定要同佢講,因為我自己有份保險(普通的住院及意外冇人壽儲蓄)但其中一個女嗰份係我供的,我想問大家,嗰幾日就係到下一期數期,我照找,如果我明天開始去搞破,如果時間一切順利,佢哋仲會唔會上門冧油追數,因為我住斜對面就係我老婆上司屋企,另外一個問題,我媽,好多年前用咗我個名抽左啲股票,一直到而家已經有三個唔同股票合共二十萬,如果申請左破,請問大家呢啲股票最後係咪被充公,抑或會凍結呢?以上係我嘅所有資料,請問我可以大約有幾多生活費呢?麻煩大家新年快樂
股票要變賣, 用黎還債, 唔駛諗一定冇得留, 就算而家賣股票, 全數被充公
明白,假設我現正出晒佢,是不是犯了法?
現在出晒佢,你要解釋筆數去咗边,會比人告資產轉移
明白,即使放十蚊股票都要解釋去左邊
成二十萬股票點會唔問去向 二十萬差唔多係欠債架一半
咁你點解唔賣一半股票,還AEXX條數?
其實点解吾同屋企人商量下睇下可吾可以幫倒手,好過去老破啦,你嘅收入都有成千蚊一日,賣左D股票已經有二十萬左右都可以還到一半啦,咬緊牙關再還埋果半,將來咪慢慢還番比屋企人好過啦,我自己先前都系欠四十萬左右走左去老破,我而家都有D後悔
airmax 發表於 22-2-2018 17:43
咁你點解唔賣一半股票,還AEXX條數?

可以這樣嗎?
andy928 發表於 22-2-2018 18:16
其實点解吾同屋企人商量下睇下可吾可以幫倒手,好過去老破啦,你嘅收入都有成千蚊一日,賣左D股票已經有二 ...

我知道,但安X一係全數清,一係每個月供,供五年要還70幾萬
Wa994 發表於 22-2-2018 19:36
我知道,但安X一係全數清,一係每個月供,供五年要還70幾萬

你咁計法,根本冇得計,財仔息貴係人都知,你借前都知。你既然有本錢清較細條數,只還一條點都好過兩條。

除非你賣晒股票之餘,仲有另外一筆錢清安X,否則根本係不設實際嘅想法,你冇可能清條大數。
你既情況, 遠遠未到要破的階段, 仲渣住成廿雞野資產; 但當然, 之後條路點行就自己決定啦

好聽既說話唔講太多了, 但如果你心底原先係諗住, 股票賣左係落袋(或者你仲可以KEEP住),
而同時去搞破, 從此一蚊唔使還比財仔, 咁樣諗真係太妙想天開了
樓主有兩個女又有個退休阿媽,破左生活費都有返咁上,不過要注意你太太有做野的話,會計埋你數,月入30000左右住公屋可能都要還10000上繳,至於股票就好容易....
20個股票好難走得甩唔好搏呀,男人老狗同屋企人商量下可能仲有路行呢