破產聯盟

傾生活費

各位..小弟剛收到黃+石電話過幾日去傾生活費..
而我同阿麻..父母..一個細佬同住...
以我所知阿麻同父母都有接受綜援...

咁既情況下我傾生活費果陣支出仲可唔可以寫供養家人?
因為供養家人係需要提供佢地身份証副本...會唔會查得出?

如果誠實d 講俾佢知家人拎綜援..但都想每月俾少少家用...咁樣會唔會批?

广告位
您好!您暂时不能浏览帖子的全部内容,请 登录 | 没有帐号? 註冊QQ¼
[发帖际遇]: thirteen 捡了钱没交公 城市人氣 降了 2 . 幸运榜 / 衰神榜
發表於 7 天前 來自手機 | 顯示全部樓層
拎長者津貼既係已退休人士,但拎綜緩既即仲有工作能力,所以批生活費係有分別,性質唔同

广告位
您好!您暂时不能浏览帖子的全部内容,请 登录 | 没有帐号? 註冊QQ¼
回復 支持 0 反對 1

供養父母分2份,開支分2份,有綜緩會扣少部份,身份証副本一定要比

广告位
全部攞综缓,當然不能供養。佢見你交资料有父母兄弟,你不講,外叛一定問

广告位
發表於 7 天前 | 顯示全部樓層
比妳參考, 我都系黃+石母親長生津$3,500批比母親生活費$4,000醫療$1,000.

广告位
综援政府交埋屋租,樓主真系無物数可開?

广告位
 樓主| 發表於 6 天前 | 顯示全部樓層
cl475867 發表於 15-4-2018 15:16
拎長者津貼既係已退休人士,但拎綜緩既即仲有工作能力,所以批生活費係有分別,性質唔同 ...
身體有事冇工作能力呀

广告位
maksiusang 發表於 15-4-2018 20:45
综援政府交埋屋租,樓主真系無物数可開?

除番開...全屋只有我同細佬要交租

广告位
PhoebeFu 發表於 15-4-2018 14:36
比妳參考, 我都系黃+石母親長生津$3,500批比母親生活費$4,000醫療$1,000.

但如果係綜援都可以有機會批家用?

广告位
發表於 6 天前 來自手機 | 顯示全部樓層
拎綜緩應該唔批供養父母,生活費冇家用呢項支出,只有可以報自己駛費

广告位
發表於 6 天前 | 顯示全部樓層
thirteen 發表於 16-4-2018 21:15
但如果係綜援都可以有機會批家用?

No, 綜援應已全包.

广告位
[发帖际遇]: PhoebeFu 乐于助人,奖励 6 城市魁力. 幸运榜 / 衰神榜
發表於 6 天前 | 顯示全部樓層
如果領的是終援2017某月之前開始領, , [終援]個名稱好重要, 咁你點會比家用呢, 因為你應該之前寫個一張聲明比社署話你沒有支助佢地生活. 所以社署就批全數終援比佢地. 如果當時社署申請時你係有支助佢地少許生活費, 就唔會批全數, 即係會減去你比個份, 所以你睇下究竟佢地係領多少?

广告位
 樓主| 發表於 5 天前 | 顯示全部樓層
唔該咁多位...聽日就要傾生活費...好緊張
傾完再報告俾大家..

广告位
發表於 4 天前 | 顯示全部樓層
thirteen 發表於 17-4-2018 21:25
唔該咁多位...聽日就要傾生活費...好緊張
傾完再報告俾大家..

傾成點?

广告位
[发帖际遇]: 一个袋子砸在了 PhoebeFu 头上,PhoebeFu 赚了 3 城市金錢. 幸运榜 / 衰神榜
發表於 昨天 16:25 | 顯示全部樓層
師兄, 請問有無update?

广告位