破產聯盟

查看: 2821|回復: 21

畢業感想

4年話快唔快話耐唔耐,
反正呢4年可以講係負債後最安穩生活,
每個月可以比到屋企合理家用。
月初交咪最後年報,過幾日打返電話上主任問結果,
約咗上個禮拜上去攞破解申請,
再依指示落高院辦解破。原來真係半個鐘都唔使就搞掂。
係度感謝呢個平台比我哋呢啲迷途羔羊指引,
亦感謝admin 大人及各位師兄師姐幫助。

最後希望面臨破產師弟妹,
如果有需要就正正經經揾律師或求助明愛等機構,
千祈千祈唔好又做傻仔比中介呃去老破,
4年好快過,
祝大家幸福快樂!
congratulations!!
功喜功喜!我都系前一個月解破左,共勉之。
PoorGuy2018 發表於 18-4-2018 21:45
恭喜

你嘅近况点样?我仲没倾生活费喔!
Chung811 發表於 19-4-2018 20:48
你嘅近况点样?我仲没倾生活费喔!

我最近返新工,上報左俾官,未有消息慢慢等會否要接見,之前試過有個有牌財仔上門貼字報去左備案同上報左。。。也試過日間出門及夜間收工都有人在家樓下甚至門外後樓梯伏,好彩跟甩左。。。暫時呢個幾星期無事,但每日出門同晚上回家也戰戰競競囉。。。
唔係我多心,試過不只一次果d人刻意望住我後跟住我尾,我專登留後或中途停低佢地又跟住做,後來佢地feel到穿崩就行走先,我至避走到去有保安的大堂回家
PoorGuy2018 發表於 19-4-2018 23:21
唔係我多心,試過不只一次果d人刻意望住我後跟住我尾,我專登留後或中途停低佢地又跟住做,後來佢地feel到 ...

咁驚嚇!
呢啲情況我會直接偷偷報警就話有驚有仆頭黨
當時佢地未有真係走前來夾我,仲有2,3個身位距離,就算打999都唔會受理,因警察要有足夠證據至肯做野(我因被追收去備案時問過。。。),所以只能自己出門時提高警覺,不過搞到神經緊張之前同社工傾野時呻過1次。。。
PoorGuy2018 發表於 19-4-2018 23:16
我最近返新工,上報左俾官,未有消息慢慢等會否要接見,之前試過有個有牌財仔上門貼字報去左備案同上報左 ...

有牌財仔
可唔可以透露少少係邊間
咁有冇接納你投訴?正常頒令後再追數大機會釘牌
arina_hashimoto 發表於 23-4-2018 15:42
有牌財仔
可唔可以透露少少係邊間
咁有冇接納你投訴?正常頒令後再追數大機會釘牌 ...

恕我不能在人地畢業post透露太多,只能講的是不論向警方破官定社工等投訴均只能備案,因他們滋擾不算犯法,不會釘牌(這個我打去相關部門問過了。。。),只能同佢地鬥耐性同要忍耐。。。同埋要每日步步為營咁生活。。。所以能捱到畢業真係唔容易,每次恭喜師兄姐畢業除左戥人高興就好似同時為自己許願可以快d有咁既一日。。。