破產聯盟

查看: 7594|回復: 48

財仔話告我欺騙....

17號頒咗令,但收到”匯X(馬仔)“寄比我嘅信,話我借貸時隱瞞財政狀況,會向破產署同商業罪案調查科舉報我(信係14號發的)事實借時我係冇報到足亦唔 update..... 佢地都係求其問兩問就叫我簽....

但我申破過程中...亦私下入咗2千比佢地.....其實我還欠5,6千左右而已。
令就頒咗,係咪可以唔理佢呢....?

flypig 發表於 21-4-2018 13:52
其實有案例。講緊一萬幾千。偶然細數告,因為要殺一儆百。而且告非民事,係刑事。刑事由差館出手,一毫子 ...

告完如果罰錢, 叫佢揾你大佬破處收錢
回復 支持 0 反對 1

就好似呢度前輩講佢地靠嚇唧!
當然大前提係你已經將佢地寫入你欠債人名單
頒咗令就不要再私下還錢,有乜事就打比主任@@
Mr.brown 發表於 19-4-2018 23:45
就好似呢度前輩講佢地靠嚇唧!
當然大前提係你已經將佢地寫入你欠債人名單 ...

就係寫咗,佢地打嚟叫我爭幾千,私下還埋佢就冇事....
令都頒咗, search 過真係有人頒咗令都告得入...
驚驚地....
你再還錢,比主任知道就一定告你@@
我就咁睇,填寫不實財政狀況,隱瞞欠債,全部刑事!!理虧在你!!!至於你up 咩人地求其問兩句,完全唔係point. 總之責任在你,唔好推卸責任喇!!! 欠幾千,靜雞雞還左算喇!!當然,你可以博人地唔告你!!但一告都好麻煩。一般我唔鼓勵版友還錢俾 債權人,但你呢種情況好例外下!!
flypig 發表於 20-4-2018 00:13
我就咁睇,填寫不實財政狀況,隱瞞欠債,全部刑事!!理虧在你!!!至於你up 咩人地求其問兩句,完全唔係point. ...

我就係知自己都瀨嘢....我都諗係咪私下搞掂佢唔好煩....
問番6c 又未覆我。
maksiusang 發表於 20-4-2018 00:55
博吾過,多数告得入

封信發出日期係 14號,今日先收到....
但我 17號已頒令....啲日子好尷尬
聽日打去問下6c點搞...
最怕還又死,唔還又死

唔會有,自己還就有
s.s.n 發表於 20-4-2018 01:22
封信發出日期係 14號,今日先收到....
但我 17號已頒令....啲日子好尷尬
聽日打去問下6c點搞...

其實頒左令衰多幾錢,總之day 1 你填寫不實財政狀況就犯了法!!!你想做,就係犯了法但無人知到!!!為左對方唔爆你鑊,只有還錢。至於人地會唔會為幾千告你,有案例為一萬幾被人告。而還錢唔算刑事,最多麻鬼煩煩。叫親友代俾算數喇!!至於d 錢點黎就自己諗掂佢。
flypig 發表於 20-4-2018 10:32
其實頒左令衰多幾錢,總之day 1 你填寫不實財政狀況就犯了法!!!你想做,就係犯了法但無人知到!!!為左對方 ...

問咗律師,話唔使理...亦做唔到啲咩。
多數都係嚇我....真係告先同主任解釋
s.s.n 發表於 20-4-2018 12:46
問咗律師,話唔使理...亦做唔到啲咩。
多數都係嚇我....真係告先同主任解釋 ...

真係告已經唔係同主任解釋,先上差館,夠料上庭。
係同差佬,法官解釋!
maksiusang 發表於 20-4-2018 23:42
你填少一二條數就話,依家你系大部份無填,死得

我係填少咗借個數目(因續借又加額果啲我報舊數)只係報細咗數,填少咗2條數。
flypig 發表於 20-4-2018 23:47
真係告已經唔係同主任解釋,先上差館,夠料上庭。
係同差佬,法官解釋! ...

真係搞我就仆街了......
6c 仲要同我講,好多人借錢借得多都係會報少同報細數。
而家冇嘢做到,話係嚇我想我還錢.....
但我就係擔心
呢d 野自己決定!! 未必衰硬亦有風險,值唔值咁解