破產聯盟

住址俾人用咗嚟借財仔

小弟家住公屋,最近一年發現成日收到署名姓Ho嘅預先批核銷售信件,包括UB同小新,小弟試過係信封上面寫:「無此人,請勿再寄信過來,否則報警!」然後就咁掉落郵筒寄返俾UB同小新,之後直至現在小新都冇再寄嘢嚟,但UB繼上年10月寄過嘢嚟之後,啱啱又再寄嘢嚟,條友擺明係上手住客,搬走咗之後一直都用小弟嘅住址周圍借財仔

1) 如果唔想再俾條友利用自己嘅住址借財仔,又唔想收到預先批核銷售信件,請問有乜最有效嘅解決方法?

2) 直接打去UB投訴有冇用呢?應該打邊個電話同揾邊個部門呢?

3) 請問UB係咪受金管局監管?咁打去金管局投訴又有冇用呢?

樓主;我理解徒佢無可能咁樣去個D一線財仔同銀行借錢。

你會唔會想多左?
admin 發表於 7-6-2018 23:14
樓主;我理解徒佢無可能咁樣去個D一線財仔同銀行借錢。

你會唔會想多左?

咁請問點解UB同小新都不斷郵寄啲「預先批核」信件俾我呢?
希望至高無上嘅admin能解答小弟嘅疑團!
180518 發表於 7-6-2018 23:23
咁請問點解UB同小新都不斷郵寄啲「預先批核」信件俾我呢?
希望至高無上嘅admin能解答小弟嘅疑團! ...

至高無上嘅admin

>>

你咁好禮貌,咁有誠意,咁就下次先啦。當我多咀。

係咁!

版主已講重點。我再講多少...希望師兄醒d。你收到既係預先批核信,即係宣傳野。只要你以前用e個地址申請,佢都寄比你。
Harmonychow 發表於 8-6-2018 13:08
版主已講重點。我再講多少...希望師兄醒d。你收到既係預先批核信,即係宣傳野。只要你以前用e個地址申請, ...

感謝ching回帖,你話:“以前用e個地址申請”過,我嘅理解即係:姓Ho條友“以前用e個地址申請”過,因此小弟擔心嘅係:UB同小新同姓Ho條友keep住仲有生意來往>有貸款合約未完,所以成日寄預先批核信件過嚟

我以前都借過UB,由小弟嘅經驗所得,如果超過3年都冇借過錢,UB係唔會再寄預先批核信件過嚟,而我由2006年開始,已經係呢間公屋嘅戶主,所以我好肯定姓Ho條友仲keep住用我嘅公屋住址同UB借錢,而且仲有合約未完,所以先至寄預先批核信件過嚟叫姓Ho條友續借
180518 發表於 8-6-2018 14:58
感謝ching回帖,你話:“以前用e個地址申請”過,我嘅理解即係:姓Ho條友“以前用e個地址申請”過,因此 ...

我既理解係借錢要用最近3個月既住址証明,佢
冇理由有信件去申請
cl475867 發表於 8-6-2018 18:52
我既理解係借錢要用最近3個月既住址証明,佢
冇理由有信件去申請

假設姓Ho條友真係有辦法利用我嘅公屋住址去搞掂「最近3個月既住址証明」呢一關,(大家先唔好去爭論佢究竟係用乜嘢方法,呢啲犯法嘢恕小弟真係想像唔到,而我覺得亦冇必要花心機去諗埋啲犯法嘢),咁UB當然會借錢俾佢啦!

恕小弟繼續自high同FF,我估(記住係估):

小新身為銀行當然冇咁易上當啦,所以收到我彈回頭嘅預先批核信件之後就冇再借錢俾佢,又或者佢要用另一個住址去借先過到關,仲要個住址嘅真正擁有人不聞不問唔理,先至過到骨。

而UB身為財仔就寬鬆好多,所以佢可以繼續用我嘅住址借錢,而且仲不斷續借,否則UB都唔會到半年咁上下就寄一次預先批核信件過嚟啦!(註:以小弟曾經係UB客戶嘅經驗所得,只要個Loan一供夠3期或以上,UB就會寄預先批核信件過嚟引誘你續借)