破產聯盟

查看: 4129|回復: 15

求救!呢個情況可以點?

債務如下:
星x銀行:借140400 還72個月 (每月3050)已還38期
安x:借100000 還60個月 (每月3217)已還20期
然後信用卡:
恆x :40473.64 (信用額40000)
安x:17558.32 (信用額17000)
Axon vixx: 40858.14 (信用額40000)
Axon mastxx : 9995 (信用額10000)
Axon ax : 4869.2 (信用額5000)
Axon 銀x: 5262 (信用額5000)
全部用信用卡都min pay!
我做美容文員,月入:14000(扣埋強積金13650)返左4年半!用免費apps check tu:h
我想問我呢個情況可以做到drp嗎?如果不可,做iva可行嗎?如iva找安x做,安全嗎?但如做iva,家人會知嗎?
謝謝你們
就咁睇欠債已經超過月入25倍
每月還款都好吃力
你做IVA自問可否堅持幾年供款
一斷供過去努力就白費
IVA供款最少要佔月入40%
年息大約8%-10%另加每月會計師費用
你要計清楚自己IVA每月供款後有沒有足夠生活費
如果你打算入學
你要清楚自己情況先致可以預算到大約會批出多少生活費
點都好你唔好搵中介因為不單止幫唔到你反而會加重你負債
剛計過如果以你收入去做IVA
月供收入40%計
每月供5500元
你都要分72期去還
你要問自己頂唔頂到先好去做IVA
因為當IVA失敗時候只有破產
希望可以幫到你
你兩間p-loan ~200k 還6k (已還了2-3年), 卡數~100k還min pay~5k 十分吃力,生活費得3k左右,
就咁睇,個別drp 是做到,但數都幾散,我覺得若做完drp不能降3k-4k還款額,對你幫助都不大.
drp: 你若不拍煩或等得1-2個月就可先試drp先,遂間問的話,看批核情況再決定是否轉去做iva或破產.
-兩間p-loan 圥問,當中問安x把p-loan 和信用卡合併成一條數. 我估成功省1-2k
-恒x卡轉定期還和把axo的多張卡合併成一條數定期還. 若以4年計,我估成功省1-2k.

iva: 當然簡單一些,上面師兄都有講,但都要經法庭投票,年期長和手續高,若失敗或中途供唔掂就要破產.
破產: 都可以考慮,4年期,每月還款不多,但要孭住破產的名.

-
victor24 發表於 4-7-2018 07:29
你兩間p-loan ~200k 還6k (已還了2-3年), 卡數~100k還min pay~5k 十分吃力,生活費得3k左右,
就咁睇,個別drp ...

其實我都有俾家用~每月$2500~~~~!
師兄,唔好意思,我想問第三個方法係叫我問恆x借黎還張信用卡連埋aexn?我有冇會錯意?其實如果可以一筆清,真不想drp 同iva ~~~不過iva我可以供到,其實我計過還完都仲有8000剩,俾埋家用都仲有5000~其實慳慳地都夠洗~再加上黎緊會加人工,遲d會15000~~我岩岩係另一個討論區,有人叫我去LAx到做,佢話5600 x 60,信唔信得過?我驚最後唔成功,搞到上黎追數
Candy12341 發表於 5-7-2018 00:20
其實我都有俾家用~每月$2500~~~~!
師兄,唔好意思,我想問第三個方法係叫我問恆x借黎還張信用卡連埋aex ...

我是說如果你要做drp,你要遂間問,當向恒x提出做drp時,可建議把卡數轉成p-loan 形式定期還.
若做iva,直接找有牌的律師或會計師應信得過,千期不要信中介的話(隨時搞到破產都唔掂).
你情況幾乎可以破產了。如果你有物業,破產會沒地方住的話,做IVA係好選擇,因為真係GROUP晒成一條數來供,年息也平D。你甘大條數,我認為做DRP或IDRP沒有什麼幫助,仍然要月月供幾條數同高利息。如果你依家沒物業,租緊地方住,不如索性破產!橫點全係大行數,幾年後又係一條好漢!
各位師兄,最近有朋友叫我試去dxs既idrp或者drp,話其實drp同idrp都可以集中還!我想問其實係唔係嫁?因為上網睇到dxs唔受呢個!
至於破產小妹真係從來都冇想過,因為唔想為左幾十萬破產,同埋捱到呢一年!出年會調整人工,雖然都係加少少,但負擔會好d!
謝謝各位師兄
Candy12341 發表於 2-10-2018 17:07
各位師兄,最近有朋友叫我試去dxs既idrp或者drp,話其實drp同idrp都可以集中還!我想問其實係唔係嫁?因為 ...

一聽到朋友就知係中介

唔好意思,admin大人,我係唔係講錯野!
因為我講既朋友真係識左多年,佢知道我呢個情況,所以俾左呢個方案我!只係我上網搜尋,見到話唔受呢個,好大機會找全數!所以先搞到我15/16!
如果我有咩地方做得唔岩,唔好意思
Candy12341 發表於 2-10-2018 22:50
唔好意思,admin大人,我係唔係講錯野!
因為我講既朋友真係識左多年,佢知道我呢個情況,所以俾左呢個方案 ...

呵呵。我意思你朋友 99% 係中介!
月入14000.負債30幾個,如果我係你諗都唔洗諗一定走去搞破產,有時人唔俾自己知道個教訓係唔會改變自己,只會越踩越深。其實破產都唔係一件壞事又唔可怕,四年後又係一條好漢。
如果真係頂唔到不如早破早解脫

唉…..如果2018年個陣,聽咁多位師兄講,破左產既!已家應該都重新做人更新下最新更況啦!
其實之後安x肯續比我,再幫我cut埋佢張卡,然後一有花紅我就會找AEXX卡數,再加上加埋人工,本來所有事都向好既方向發展!個陣係到諗,捱到2024就咩都冇事.....但可惜一場疫症,搞到美容院成日停工,冇糧出!冇辦法之下,唯有轉工!但收入少左,所以冇辦法底下問埋Ux同邦x借!仲問埋2線借!但好彩冇問3線同電話數!如果唔係就真係死得!
所以到最後冇辦法,決定呢個星期四破喇......好彩既係破之前點死都找哂2線數!所以已家全部一線,不幸中既大幸!
黎緊4年都上黎呢到,搵大家圍爐取暖!

30個就舉手 好似唔抵
Candy12341 發表於 25-4-2023 00:11
唉…..如果2018年個陣,聽咁多位師兄講,破左產既!已家應該都重新做人更新下最新更況啦!
其實之後安x肯續 ...

咁你而家其實仲差幾多? 如果你咁講既係債務係不跌反升左??
而家出面搵份2萬左右既工應該都唔係好難, 如果情況唔比當年差的話點解而家先諗破呢