破產聯盟

查看: 3530|回復: 29

哩幾間係未都一線

1) 獅子銀行 (credit card 數)
2) 痕生銀行 (credit card 數)
3) x國運通 (credit card 數)
4) Aeon (credit card 數)
5) BBS BANK  ( P LOAN)
如果申破,知唔知上面幾間會唔會追? 上門個D?
大家對哩幾間有冇經驗?
之前睇到有版友話 永O bank 可以撐到頒令後先涷,可能去開定bank account, 再向公司申請改出糧戶口先。 因現時我用痕生出糧,但有欠佢卡數,搏唔過。
回復 支持 0 反對 1

另外,有關於“一次性解涷”問題,我其實刨左好多文,但都有點不清楚。我問題係: 假定我係今次一出糧後就去申破,(i.e : 30號出糧,我1號就去搞),我申破時會一次過申請戶口解涷,由於公司每月尾固定auto pay, 我月尾如29號時拎去銀行要求涷結一次,咁樣係未就可以做到神不知鬼不覺,公司份糧可以入到戶口???   希望有人可以幫手答下,謝謝。
解凍信比你用一次~你如何配合auro pay~又比你入到錢去銀行~公司冇人知~你又如何提錢?
流程係~你一出糧就去入紙~當你一號去~頒令大約5-6星期~如你入紙時以申請解凍信~你下月份糧就可以係頒令前提走一次~
公司入唔入到去銀行~係視付銀行定~有D可入不可提~有D不可入不可提
其實我解涷信係想用來俾公司入錢,我之後可以唔拎,我可否這樣理解,如我申破時同時申請一次解涷,咁係我出糧前我戶口都不作任何支出或郁過佢,咁個一次性解涷係未可以用俾公司auto pay 時用?
Hopefree 發表於 12-7-2018 18:24
其實我解涷信係想用來俾公司入錢,我之後可以唔拎,我可否這樣理解,如我申破時同時申請一次解涷,咁係我出 ...

其實我解涷信係想用來俾公司入錢,我之後可以唔拎拿! 上面答左你喇。
封信唔可以改變銀行容許你存錢,此仍銀行的internal policy. 但可以容許你提錢。
所以,問題係,你邊間銀行先??
我可否這樣理解,如我申破時同時申請一次解涷,咁係我出糧前我戶口都不作任何支出或郁過佢,咁個一次性解涷係未可以用俾公司auto pay 時用?
此信係,假如公司入錢,如果銀行又俾佢入,咁就可以拎出黎用一次。如果銀行唔俾公司入,咁公司個auto pay, 就會auto reject!!
所以,耐唔中,版友拎住封信提唔到錢,黎手撕左佢。試過有版友同銀行理論,前線以為得,結果都係扔落垃圾桶!!
終於明白了,即一次性解涷信係拎來 “攞錢”非“入錢”,如果我真係要避過公司唔知,就必須要搵到間銀行可以俾我頒令前可以入到autopay
永0開時一定要係savine戶口~如果唔係之後又要整多次
但永O可以捱到頒令後先涷機會係未最高? 除哩間外,有冇邊間俾佢好? (”好”意思係指可以大d機會可以係等頒令期間過到出糧auto pay)
Hopefree 發表於 12-7-2018 23:36
但永O可以捱到頒令後先涷機會係未最高? 除哩間外,有冇邊間俾佢好? (”好”意思係指可以大d機會可以係等頒 ...

係~不過好多銀行改為綜合戶口~所以要問下仲有冇saving戶口開
Hopefree 發表於 12-7-2018 23:36
但永O可以捱到頒令後先涷機會係未最高? 除哩間外,有冇邊間俾佢好? (”好”意思係指可以大d機會可以係等頒 ...

永O啲Saving AC有最低存款額每日5千蚊喔!
用身痕出糧戶口
用不到痕身,佢有單系度
係啊,如果用到身痕就最好(本身身痕出糧),但因有數佢度,我唔敢搏。下星期一我就去wing O 開個saving account 先,暫時我手頭都仲頂到2,3個月。只要解決到autopay 問題我就可以解脫了。
多謝晒各位,希望一切順利,哩種拖住拖住但又解決唔到感覺真係好折磨人,希望今次之後可以重新做人。
如果你唔急~不如頒令後揾主任開東亞
返學等放學 發表於 13-7-2018 18:37
如果你唔急~不如頒令後揾主任開東亞

Sorry手快快~版主匆見怪
我唔急意思係手頭仲可以頂到交多2,3期數,但再落就有困難。而我一直最大問題都係解決autopay 問題,(公司一定不可知,如果知實會冇左份工),如果wing O 搏得過,我開後再做埋地址轉信服務,就可以去安排申破。