破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

哩幾間係未都一線

Hopefree 發表於 12-7-2018 18:24
其實我解涷信係想用來俾公司入錢,我之後可以唔拎,我可否這樣理解,如我申破時同時申請一次解涷,咁係我出 ...

其實我解涷信係想用來俾公司入錢,我之後可以唔拎拿! 上面答左你喇。
封信唔可以改變銀行容許你存錢,此仍銀行的internal policy. 但可以容許你提錢。
所以,問題係,你邊間銀行先??
我可否這樣理解,如我申破時同時申請一次解涷,咁係我出糧前我戶口都不作任何支出或郁過佢,咁個一次性解涷係未可以用俾公司auto pay 時用?
此信係,假如公司入錢,如果銀行又俾佢入,咁就可以拎出黎用一次。如果銀行唔俾公司入,咁公司個auto pay, 就會auto reject!!
所以,耐唔中,版友拎住封信提唔到錢,黎手撕左佢。試過有版友同銀行理論,前線以為得,結果都係扔落垃圾桶!!
Hopefree 發表於 12-7-2018 21:42
之前睇到有版友話 永O bank 可以撐到頒令後先涷,可能去開定bank account, 再向公司申請改出糧戶口先。 因 ...

過去年永0都係最安全,但最近版友話佢無牙齒印都被涷!!可唔可信唔敢講。如果條數唔大,指欠身痕,我寧願博身痕。