破產聯盟

查看: 1501|回復: 10

今天見李周

今日上到李周到,負責我嘅主任一直強調佢地唔係要吸乾破產人嘅錢,只係想破產人盡返自己嘅責任,並且強調如果一路合作,萬事都有得傾。
我一路都怕外判會好執著我啲錢駛左去邊,因為我啲錢嘅去向我都無乜證明比到外判。但我發覺外判只會對一啲佢地有好機會可以追討到嘅資金,問得好詳細。
以我為例,我現在係失業,我之前人工係$25000,但最後一個月,公司補埋假比我係出$45000,咁我見唔係補償金或代通知金,咁我咪無報,但外判見到就話同我講數,叫我找返$10000,我話太多,外判叫我開價,我回$7000,佢竟然一口答應,我想問其實原本我係咪可以唔找嘅呢?因為多出黎嘅錢係我未放嘅例假錢,並唔係獎金之類嘅 額外收益。
第二,係我申破之前,我得到一筆我自己嘅意外保險賠償,有$130000,我話用左黎裝修,外判話如果我無特別原因要裝修而用左筆錢黎裝修,我要還返筆錢出黎。不過佢話有數講未必一定要還全數。問題係我有單據證明我係用左黎裝修,並唔係有錢唔還,可以反對攞返筆錢出黎嗎?
第三,外判用我失業前嘅人工,姐係$25000黎計過生活費,我每月要上繳$12500,要供養退休父母,有一個細佬同住有工作,住公屋。外判係咁話只要我肯工作,有收入,萬都有得傾。咁如果我真係唔工作,佢地除左煩我之外,仲會有咩手段呢?
李周講到好似會幫破產人,但我覺得佢地都係想cup多啲錢,果筆意外賠償我都唔知點嘔返出黎:’(
佢地係想你還得越多,所得行政費越多
cl475867 發表於 18-7-2018 21:36
佢地係想你還得越多,所得行政費越多

不過都好嘅,而家心目中有預算,無 徬徨
想問各位前輩,我意外賠償筆錢,我係申破前用左,而且有曬裝修單據,咁嘅情況,我大唔大機會要還返筆錢呢?感激萬分
你係唔係開完大會判比李周
佢睇你銀行紀錄內要幾多年
因為都冇曬銀行紀錄
Wai888 發表於 18-7-2018 21:54
你係唔係開完大會判比李周

係呀
Wai888 發表於 18-7-2018 22:45
因為都冇曬銀行紀錄

如果無銀行記錄,外判會要去銀山行攞返
我都想知破產期內冇收入甘點?佢會唔會搵人收數
bbq69 發表於 19-7-2018 08:46
我都想知破產期內冇收入甘點?佢會唔會搵人收數