破產聯盟

追數

十幾年前欠過卡數,今年年初星x 打來追數,到三月份時,講左個數目字,但我又無理,到6月初,我再打去問,佢地話無節扣了,要還足$12000, 咁我係6月20日去左入數。依家佢地又來追數,話無可能只還本金,我應點做呀?
打去銀行講數
你還咗比邊個啊?
咁多資料冇比~點答呢!十幾年前架數,你只還本金?
今年年初星x有位A先生找我,講十幾年前有條卡數1萬幾。要還。
我後來去TU 出左份資料,見到係萬幾蚊,但同時又顯示我曾經還過1萬。咁我咪同A先生傾囉,大家傾來傾去,到3月份,最後佢話還8700, 但我仍然同佢再傾,但佢話無得再減,一定呢條數,我根住無理佢,佢又唔揾我。事件就放低左,到5月份,我諗諗下都係還左佢算啦,咪又打去問囉,點知A先生放左假,有位小姐聽,佢話事件過左咁耐,轉左去收數部,然後幫我轉左條線比B先生,B先生話唔可以還8700喇,咁我問佢要比幾多,佢話要還晒萬幾蚊,我再問佢點還,佢話去星x銀行入反落我張卡戶口就可以。我咪6月20日入左錢落去囉。我以為事情完左。點知昨日突然又有自稱追數公司打來追,佢話無可能只還本金,但當時個位B先生係話果條數架
我都入左數成個幾月,依家又來追,我可以點呀?
你中左計。無野講。本來 bad debt同埋已經過時。而家你一入錢,就變正常 debt。

做之前竟然無白紙黑字!