破產聯盟

查看: 3551|回復: 29

求救 可以點做

個人好迷失 唔知應該點
公務員 月入$23,000
恆X  信用卡 幾條現金分期 共18X,XXX 每月供8,XXX 今個月卡數 $5X,XXX
        TAX LOAN 剩$17,XXX 每月供$2,5XX               
3條UX - $240,000 分24期 1期$10,XXX 已供兩期
          - $10,000 分12期 1期$9XX 已供兩期
          - $10,000 循環 MIN PAY$5XX 已供一期
幫人 - $20,000 循環 MIN PAY$9XX 已供一期
另外朋友數$30,000 呢個月要找
TU已跌到ii
除咗跳樓可以點
UX同幫人全部都係新數,岩岩借返黎既錢去曬邊?如果係囉左去賭,咁疊埋心水去老破入學啦………再唔係就搵多份兼職,順供返6個月左右去做DRP/IVA啦
回復 支持 0 反對 1

bluecat 發表於 9-8-2018 16:07
UX同幫人全部都係新數,岩岩借返黎既錢去曬邊?如果係囉左去賭,咁疊埋心水去老破入學啦………再唔係就搵多 ...

嗰幾條新數都係拎嚟清數 唉 老破咗份工就無嫁喇 現階段drp係咪都無可能做到
你係專業人士會釘牌?
老實講你加埋一個月還緊22000
得1000生活費
係仲衰過老破
試吓搵銀行Group晒一條找啦(搵返卡數果間, 你破佢都唔著數)
身痕有紓緩部, 打去總行慢慢問啦
同埋兜仔同幫人好似可以剩供息
到期前要打去傾

兩手準備啦
身痕就睇吓有無得食埋財仔數, 唔得嘅都照做DRP (都要幾個月先搞得掂)
財仔就打去傾淨供息幾期先
唔該咁多位意見 今個月癲咗咁問咗好多間 全部都做唔到清數 倍數太大 依家兩頭唔到岸 大獲
唉,如果我好似你咁剩係爭大財同銀號就好了...
不動名 發表於 9-8-2018 18:03
唔該咁多位意見 今個月癲咗咁問咗好多間 全部都做唔到清數 倍數太大 依家兩頭唔到岸 大獲 ...

一個月問超過三間已經唔會有人肯做
我呢個情況係咪無可能做到drp 我問過某間叫羅x會計事務所話可以幫我做 但我唔敢上去 師兄們比唔比到意見我
最好搵律師樓啦。
不動名 發表於 9-8-2018 20:41
我呢個情況係咪無可能做到drp 我問過某間叫羅x會計事務所話可以幫我做 但我唔敢上去 師兄們比唔比到意見我 ...

DRP唔使搵會計師
自己同銀行傾
你可以打去律師樓問下先。但你新數未必做到。起碼還左幾期先。你打去問左律師先又唔洗錢。問左佢咁既情況要點。佢會答你比埋價錢你。
睇嚟啲數太新做有難度 我諗住借住二線還住卡minpay頂多幾個月先再做 師兄們點睇 同埋想問如果做drp可唔可以只做恆生啲數
公務員入學會冇左份工?
返學等放學 發表於 12-8-2018 13:16
公務員入學會冇左份工?

會有影響 始終紀律部隊 唔打柴都一世唔洗升 我都知我咁垃圾係唔應該咁多要求 但我只係想係可行情況下最好咁解決件事
不如搵6C問~入學未必要報返公司到~
不動名 發表於 12-8-2018 12:24
睇嚟啲數太新做有難度 我諗住借住二線還住卡minpay頂多幾個月先再做 師兄們點睇 同埋想問如果做drp可唔可以 ...

可以只做恒生的。之前做過恒生信用卡。
自己Send去同打去問。
不動名 發表於 9-8-2018 20:41
我呢個情況係咪無可能做到drp 我問過某間叫羅x會計事務所話可以幫我做 但我唔敢上去 師兄們比唔比到意見我 ...

羅x會計事務所幫唔到你
因為我試過搵佢地幫手攪IVA
結果被佢地誤導話IVA只須要你月入30%作供款
結果IVA出來要供月入40%
話係法例要求因為30%同40%供款對我影響好大
咁自己唔肯簽IVA實行文件
結果IVA失敗要入學
我入學時候有加佢地作為債權人但入學頒令前勁追
例如打電話,Fax到公司跟著話交俾收數
感覺自己好似問黑財借錢
以上就是我的經歷希望幫到你
不動名 發表於 12-8-2018 12:24
睇嚟啲數太新做有難度 我諗住借住二線還住卡minpay頂多幾個月先再做 師兄們點睇 同埋想問如果做drp可唔可以 ...

二線息更高、期更短
大財都搞唔掂就千祈唔好諗細財!!

如果真係唔點
你點都要面對
你想死頂我明白因為我經歷過
但你還款已經超過月入50%重要食飯及生活費
不如你直接去做IVA好過
唔得先考慮入學
工作無佐可以再搵
唔好輕言放棄
條路點行你自己最清楚只係要去面對時候係好難捱
你最緊要D數搞店好要檢討點解自己會行到呢步
以後唔好再犯同一個錯