破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

破產期間,戶口有筆25000港幣由海外存款

想問有冇問題?銀行會唔會通知破產管理人?或解破前係咪要將所有月結單俾佢check一次?
推薦
flypig 發表於 22-8-2018 13:02
到時大家靠把口,你就話只係借個戶口出去,咁點解要借,就要解得通。解完睇人地信唔信!當然,如果你有證人 ...

下。。。。
容許我講笑咁問下,姐係你果4年,個戶口如果有d不知名(非公司出糧)咁出出入入,個主任/殺手都唔知?
回復 支持 1 反對 0

比人Check到要交代
生活費以外就要還錢~要你解釋~最好就咪入啦~有排煩

1 理論上,如果筆錢屬於你,呢d 錢要拎去還債 2 銀行一般唔會主動通知破署或受委託人。然而,我唔敢講銀行的資訊系統有無改變,如果你欠甲銀行錢,而筆錢又存在甲銀行,佢有心查你,可能按一下鍵就知
3 如果筆錢唔係你,只係借戶口入錢,其實可以解釋,但解釋在你,接受在 受委託人。
4 如果錢已入,講黎無用,就殺到黎先算。如果錢未入,就自己衡量
flypig 發表於 21-8-2018 23:32
1 理論上,如果筆錢屬於你,呢d 錢要拎去還債 2 銀行一般唔會主動通知破署或受委託人。然而,我唔敢講銀行 ...

我聽講解破前半年左右係咪會上去對數?果陣係咪就要交哂4年黎,48個月銀行月結單?
或者有無師兄講下對數有d咩文件會用到,講到?
到時大家靠把口,你就話只係借個戶口出去,咁點解要借,就要解得通。解完睇人地信唔信!當然,如果你有證人,佢又宣誓,贏面都幾高!如果靠把口,就要睇講得合唔合理。至於解破前會唔會check bank statement,就好難講。以我所知,有人check,有人無 check. 小弟就無喇!!
terrywong91 發表於 22-8-2018 13:45
下。。。。
容許我講笑咁問下,姐係你果4年,個戶口如果有d不知名(非公司出糧)咁出出入入,個主任/殺手都 ...

外判有d 好忙有d 好懶,求9其!!有d 請唔夠人求9其!!
主任就有standard operation procedure!! 但外判又有d 超認真!!
第二個論壇,有人話加人工唔報上去都過到關,但呢d 一捉到多數要坐監!!
terrywong91 發表於 22-8-2018 13:45
下。。。。
容許我講笑咁問下,姐係你果4年,個戶口如果有d不知名(非公司出糧)咁出出入入,個主任/殺手都 ...

其實我有朋友做連鎖酒樓,佢老細請唔夠人,於是只有早d 番工遲d 放工。最後佢話,碟菜都無q 洗就6熟佢俾大家食喇!!外判分債主委託同投標,債主委託通常認真少少,投標就唔一定喇!!