破產聯盟

申請drp好定破產好??

月入14000
欠ub 10000x12已4期
          20000x12已4期
Ub 備用欠90000
Brother 250000x60 已12期
Help人 30000 x3期
點點x 10000x8 剛1期
永x 8000x8 剛1期

應點做,求各位解答??
就咁睇,欠~35萬,月入14k,我估每月還~12k左右.
5間全是財務公司,幾條是短期細數.
我的建議是: 1. 找多份兼職頂1年半載或向親友借錢頂住先,但不要再向財仔借錢,頂幾個月,細數供完,情況會好轉.
         2. 向ub提出drp,把債務合併拉長供.現在你欠3條ub 數合共120k,我估每月還5-6k,若可drp,以做3年計,每月省2-3k.
         3. 向大債主bro提出drp,你已供12期,有可能做到,可每月省1千幾百.
         若以上做唔到,就可考慮iva 或直接老破.
victor24 發表於 6-9-2018 06:46
我的建議是: 1. 找多份兼職 ...

多謝寶貴意見
victor24 發表於 6-9-2018 06:46
我的建議是: 1. 找多份兼職 ...

如想申請drp,边間會較好

ub 3條數,2條是1年內供完,一條是信貸備用,欠120k,但每月竟要還5-6k,
先問這間做drp,同佢講供得十分吃力,可否合併3條數數成1條和拉長年期供.
若成功,再考慮bro試不試.
victor24 發表於 6-9-2018 08:07
ub 3條數,2條是1年內供完,一條是信貸備用,欠120k,但每月竟要還5-6k,
先問這間做drp,同佢講供得十分吃力,可 ...

即係直接去ub同佢講,話要做drp,就不是同律師搞??
@you4466 發表於 9-9-2018 18:29
即係直接去ub同佢講,話要做drp,就不是同律師搞??

無錯,drp不需找律師的,同佢地講供得好幸苦,希望做drp,合併幾條數和拉長年期.

有間律師行話可以同我搞drp,原來可以打上去自己搞
@you4466 發表於 11-9-2018 07:54
有間律師行話可以同我搞drp,原來可以打上去自己搞

Drp係可以自己攪。完全唔洗比律師賺。
自己經驗Drp其實都係幫你延長申破既時間。
老實講做Drp息口其實差唔多 隨時仲要還多幾年。不過唔想破都可以試下 你立即要改變
善自己理財 唔係都係要老破
感謝你,我要在努力,打份兼職,努力還債