破產聯盟

查看: 3058|回復: 27

就黎夠4年但最後一年有錢淨以及後續問題

係咪代表完成左四年學業,有淨既可以同主任商量點還?四年後仍收到解破信有花紅雙糧還要交?
仍未收到解破信 之後既花紅雙糧仍雖上繳?
同埋最後交報表個一年 幾盈餘買家具得唔得?
你應該係講緊不反對通知書,破解同收唔收到信係無關係,因為破解係自動的,夠4年,無人反對,就會自動解除。
vicfre 發表於 8-9-2018 20:14
你應該係講緊不反對通知書,破解同收唔收到信係無關係,因為破解係自動的,夠4年,無人反對,就會自動解除 ...

未清哂盈餘 係咪無得拎不反對通知書?
vicfre 發表於 8-9-2018 20:14
你應該係講緊不反對通知書,破解同收唔收到信係無關係,因為破解係自動的,夠4年,無人反對,就會自動解除 ...

4年後 可能要分期還盈餘 但個的花紅雙糧仲洗唔洗報?
princeyeung 發表於 8-9-2018 21:07
4年後 可能要分期還盈餘 但個的花紅雙糧仲洗唔洗報?

你末解破之前所有意外之財都要上繳:
包括:遺產,花紅,雙糧,獎金,突然有人比你一大筆錢,等等
wvovw 發表於 8-9-2018 22:00
你末解破之前所有意外之財都要上繳:
包括:遺產,花紅,雙糧,獎金,突然有人比你一大筆錢,等等 ...

四年後唔係自動解破?
princeyeung 發表於 8-9-2018 22:38
四年後唔係自動解破?

係自動破解,但如果係個4年內出嘅錢,而你又無報到,佢會叫你畀番,如果佢發現你唔畀,有權反對你破解,再4年
ming1854 發表於 11-9-2018 02:01
係自動破解,但如果係個4年內出嘅錢,而你又無報到,佢會叫你畀番,如果佢發現你唔畀,有權反對你破解, ...

但前三年無問題 只是第四年才有盈餘 還唔到要加監 定同主任傾下分期還,如果分期還的話 分期內個段時間要唔要收入證明?假設我前四年生活費15000,想快的還做下part time 還快的 會不會話我出糧出多左?
princeyeung 發表於 19-9-2018 13:00
但前三年無問題 只是第四年才有盈餘 還唔到要加監 定同主任傾下分期還,如果分期還的話 分期內個段時間要 ...

如果夠4年後仍有欠款,佢地都可以俾你解破,不過會同你簽份聲明,會還返欠款,至於點還同點樣分期,都有得傾,你一定一定不能接受加監!
vicfre 發表於 19-9-2018 14:34
如果夠4年後仍有欠款,佢地都可以俾你解破,不過會同你簽份聲明,會還返欠款,至於點還同點樣分期,都有得傾, ...

比完最後一年 年報就打比電話會面同佢傾?
princeyeung 發表於 19-9-2018 15:52
比完最後一年 年報就打比電話會面同佢傾?

你唔搵佢佢都會搵你,不過你搵佢會比較正面點,可以商量一下,佢地入紙加你監都好多野要搞,唔係到最後都唔會咁做。
如果只係第4年有剩
照計都唔會係好多錢
當然都要睇你自己預下分幾多期清得到
如果預搞得掂
早少少搵佢地對數無咩壞啦

我自己都係最後一年
剛剛對完數
有走盞位
alalfred913 發表於 19-9-2018 17:35
如果只係第4年有剩
照計都唔會係好多錢
當然都要睇你自己預下分幾多期清得到

師兄 公起哂,點樣有走盞位 因為我都有兩萬幾盈餘計到,要分期起碼最小一年。想問你對數點對 對哂頭幾年?cheack你戶口?
princeyeung 發表於 8-9-2018 21:05
未清哂盈餘 係咪無得拎不反對通知書?

如果你同個受託人傾左每個月交幾多錢就幾多錢,完左之後就無問題
味正式解破-即重末收到破处架不反对你解破信之前所有盈餘包括双量需全部上缴
mobilesss 發表於 20-9-2018 22:20
味正式解破-即重末收到破处架不反对你解破信之前所有盈餘包括双量需全部上缴 ...

過左4年後第二個月出花紅但未收到反對or不反對破解信仍要上繳?
princeyeung 發表於 21-9-2018 21:30
過左4年後第二個月出花紅但未收到反對or不反對破解信仍要上繳?

你一定要等到破处封对你解破无问题架信至得. 吾系4年自动解破就得. call 反你架主住, 我记得我果时系约好个主任上到破处即时比封破处封对我解破无问题架信. 因为去高院申请正式解令要呢封信
princeyeung 發表於 21-9-2018 21:30

另外系跟你原本个年度由边个月到边个月为1个年度. For example, 三月到下年2月为1个年度, 今你bouns 系3月出又拿到破处无问题信, 今就吾洗上pay