破產聯盟

忽然收到信話我有馬會戶口

已經破左產兩年半,上個星期忽然收到律師樓寄信比我話我有馬會戶口,申請破產時已提供左資料,而我又唔見左張馬會咭,上網print左份取消戶口表格去左馬會攪,而職員都見到我個戶口係凍結左,今日打極去都冇人聽,有冇師兄師姐有同樣既情況
deadmaninc 發表於 18-9-2018 21:48
正常係破產署查完佢要既資料 就會叫馬會去取消你個户口 唔洗自己搞

其實無呢回事!法例無規定破產者不能擁有馬會戶口!只係話你唔應該投注。
所以,可能你仲擁有 證券戶口,黃金戶口,外幣戶口(非銀行)呢d 戶口在金融公司開的如英x!但擁有還擁有,入面唔應該有錢,有錢應上繳,超過$50 犯法。而且破產期內你唔應該做買賣!至於馬會戶口,因為太多人擁有,加上可用黎代替銀行部分功能,好多外判主任留意到,先禮約俗成,順手cancel 埋!你可以當係受委託人的policy!而policy不同法律,因公司,因人因時因地而變,唔一定會執行!
回復 支持 1 反對 0

樓主如果取消左馬會戶口,馬會有信寄回俾你
尋日已經去左馬會攪取消,職員話我戶口已凍結,要交返啲資料上馬會寫字樓
你係申請破產,及破產後依然持有馬會戶口,所以被凍結?
我申請個陣有報埋馬會,係破產文件有顯示,但我就冇親身做過取消
正常係破產署查完佢要既資料 就會叫馬會去取消你個户口 唔洗自己搞
如果破產期.KEEP住賭會點
Deadmanic,我去到馬會取消時,佢都話我個戶口被凍結左,裡面冇結餘,我都照直同馬會職員講左我既情況,佢地話要將資料交返寫字樓度取消戶口