破產聯盟

有冇人破左好一段時間仲收到老破顧問兜生意既信?

如題,因破左成年,一直好平靜,但日前突然收到呢d推銷信,我當然唔會理,但只想知會否4年內都會keep住收到呢?
推銷嘅嘢避無可避, 破產人資料又可以查到嘅, 但又唔會影響自己, 無需理會佢吖!
samam2015 發表於 18-9-2018 23:06
推銷嘅嘢避無可避, 破產人資料又可以查到嘅, 但又唔會影響自己, 無需理會佢吖! ...

我唔會理架,即時撕爛掉左
PoorGuy2018 發表於 18-9-2018 23:10
我唔會理架,即時撕爛掉左

我老破咗9年, 都有呢d信寄嚟, 有d仲老作話緊急通告, 受債權人所託, 留手機電話叫我速速聯絡佢, 我一手掉封信咗落垃圾桶
samam2015 發表於 18-9-2018 23:19
我老破咗9年, 都有呢d信寄嚟, 有d仲老作話緊急通告, 受債權人所託, 留手機電話叫我速速聯絡佢, 我一手掉 ...

噢,破完後仲有收到?
PoorGuy2018 發表於 19-9-2018 07:06
噢,破完後仲有收到?

我破前破中破后都有收過:
破前就話:
代辦破產,保你一路順暢,唔找他辦到時會申請失敗,債主會反對你甘。
破中就話:
代填周年報表,爭取合理生活費,讓你過一個有尊嚴的破產生活,如果你唔找他地就會比上繳得好勁你無辦法生活甘話。
破后就話:
解破之路難行,隨時比主任秋后算賬,會查你過往四年的銀行出入紀錄,出入境紀錄你無法順利解破,遇上他地系你的幸運,幫你盡量爭取解破甘話。
他地的銷售手法一味靠嚇!嚇你話你出事要找他地幫手先沒事,又話他地好經驗豐富。好彩我一路有系破聯度問,先知成個過程大約系點,會有咩風險。·。·所以如果有咩唔清楚最好系呢度問免得比D無良中介呃你。

samam2015 發表於 18-9-2018 23:19
我老破咗9年, 都有呢d信寄嚟, 有d仲老作話緊急通告, 受債權人所託, 留手機電話叫我速速聯絡佢, 我一手掉 ...

債權人都已經唔系債權人啦。。。仲彩他都傻。
在此提下各位,破產系自已的事,盡量跟足D,就算一開始找人代辦都要找D信用好的,大牌的。千其唔好聽D無良中介亂點,有D話幫你填周年報表,分分鐘收你錢無幫你填同交都有,而且周年報表呢D系簡單文件,你有小學程度就識填,我數學好差都計得掂條數交比主任。好多野都要確定,我以前交文件,去FAX問二次FAX果度確定曬系FAX果個號碼,兩頁文件齊曬(但系就算系甘都試過有一年第二頁主任系收唔到要再FAX)。然后再打電話比主任知叫,最后過兩天打番比主任同他確認有無收到文件先完成第一步。因為我系呢度見過有D朋友,破產期就完連周年報表人地有無收到都唔知,又或者加左人工無上繳等等各種問題最后解破有麻煩。你唔解破對一D人來講影響唔大,有D你唔解破仲可以收多D,所以盡量自已了解清楚破產的細節,有咩唔明就呢度問下,睇下各位有經驗的師兄幫唔幫到你。
多謝,我冇理中介呀,只係好奇係咪會永世收到呢d信。。。我而家連每月入數後都主動打去通知我個官,唔想俾佢覺得我玩野唔合作