破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

初次申請破產

大家好,初來報到,我家還有2小朋友,現在有點担心,之後會點情況,6師已遞表到破產局,銀行都己凍結了,
1. 想問我個小朋友有申請學費津貼,都是我做申請人,現會有問題嗎
2.如要開返戶口要點做
3.我未見破產官,見到要做點什麼
4.我有工作,但一向無報強積金,6師叫我報工作做,叫僱主出現金,會有問題嗎
5.真的有點担心,我還了很久的債了,又要照顧2小朋友,實在頂不順,所以才想申請破產

6.請各位師兄師姐告知,謝謝
做申請人沒問題。等頒了令再問主任申請戶口出糧。
謝謝亞三金妹妹,另想問我星期四就上律師樓攞返簽的文件,之後會點,和份工律師叫我唔好報,當無做野,我有好多野想問,好害怕,一個女人帶住兩個細,
其實照報妳有工作都無問題啦,妳有兩個小朋友,生活費都應該有返咁上下。除非妳搵好多,而又一毫子都唔想上繳。
因為公司無報強積金,而且6師已寫我無做野,6師話有做野無報強積金會好麻煩,同僱主都會好麻煩
MOONCHY 發表於 7-11-2018 22:36
因為公司無報強積金,而且6師已寫我無做野,6師話有做野無報強積金會好麻煩,同僱主都會好麻煩 ...

其實每個人情況唔同,有幾危險,只有你自己先知,要搏就自己諗清楚,唔搏就乖乖地上報,無人答到你