破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: keung410913

政府派4000

Sassbearbear 發表於 8-11-2018 23:23
我仲未知洗唔洗開大會!唔知會跟邊間外判........

到時睇下使唔使開大會

正苦主任跟理論上係相對好D既
smallcat 發表於 8-11-2018 13:39
4千一定係要上繳  你再申請有無得用部份

你放心啦!我2018年3月4日已經解破左。我依家除左要拿解破證明以外,已經無野可以找我的破產主任。。。。。。。。都已經寄左信來話解除左他的職務,叫我無咩事都唔好再找他。
wvovw 發表於 10-11-2018 09:33
你放心啦!我2018年3月4日已經解破左。我依家除左要拿解破證明以外,已經無野可以找我的破產主任。 ...

解左就唔使問都可以做乜都自由

去拿解破證明 拿左安心d
咁如果買拎返出呢,到時不如唔拎又有得唔得?外判會唔會一定要你拎再上繳呢?
smallcat 發表於 10-11-2018 11:57
解左就唔使問都可以做乜都自由

去拿解破證明 拿左安心d

好!你講得對!有張證安全D,要辦咩事都有證明,遲下我都系去申請拿番張,因為暫時對我來講無咩用所以無申請。·。·我雖然解破左,但我依家養成個習慣得閑就會番來呢度睇下,呢度真系幫左我好多,破產果四年黑暗日子真系靠呢度支持,就算依家破產對我來講已經唔系好關事了,但我都好想呢度朋友可以安然渡過呢個黑暗日子,可以重新做人,一時的挫折唔緊要,跌倒左最緊要識起番身。破左產之后大家跟番破產的法律來行好多時都無太大問題,合作的話好容易過,四年之后又可以重新做人,放低D你讓你喘不過氣的債務。
keung410913 發表於 10-11-2018 20:54
咁如果買拎返出呢,到時不如唔拎又有得唔得?外判會唔會一定要你拎再上繳呢? ...

其實我之前聽D師兄講唔知真定假,你破產其實系你個財政權比他地接管左,你有額外收入的情況下要收個財產并交番出來上繳(比如話遺產,政府派錢等),但系除非他地唔知你有機會得到額外收入。通常政府派錢,你無報有工作的人,他地好多時都知,就睇你自已自唔自覺,有時你果下拿左,他地唔出聲,等你差唔多解破就有機會先同你計數,你就算知衰嘔番出來,他都可能加你期。所以請大家尊守法律,破產日子一日也嫌多呀。。。。。
wvovw 發表於 11-11-2018 09:08
其實我之前聽D師兄講唔知真定假,你破產其實系你個財政權比他地接管左,你有額外收入的情況下要收個財產 ...

我諗住如果要上繳就不如唔拎好過?
咁我又想搭單問下
我申左破產之後 我何時有張支票末兌現, 係糧黎, 咁我個時都申報左, 同埋話要開戶口去兌現咁(我CASE跟破產主任), 佢話要有工作先有戶口開, 咁我求其搵左份工做二日就無做喇, 兌埋錢, 咁個份工作本身係D低人工既工種, 所以斷月計都唔使供款, 個陣主任都無話要供番個二張支票。
個陣有3個月時間都完全無做野,
跟住再去左建造業學野收津貼, 佢都比我再戶口, 都無話要我供款(平均都係6-8000一個月), 我畢左業後隔左半個月就有工返了, 咁佢先再有張申報每月收入支出表, 同埋都出左信要我供款, 但無提讀書收津貼同之前既人工要還。係咪都係四年後有機會計數咁?
wvovw 發表於 11-11-2018 09:02
好!你講得對!有張證安全D,要辦咩事都有證明,遲下我都系去申請拿番張,因為暫時對我來講無咩用所以無 ...

good!
keung410913 發表於 11-11-2018 18:37
我諗住如果要上繳就不如唔拎好過?

你唔拎, 邊有得上繳? " 內"判會叫你拿完, 再比佢地    -->" 內"判勝利手勢
king262 發表於 11-11-2018 21:50
咁我又想搭單問下
我申左破產之後 我何時有張支票末兌現, 係糧黎, 咁我個時都申報左, 同埋話要開戶口去兌 ...

一個大概念係,  你破產後要申報收入及開資, 以計數是否需要供款給外判的安排

如你不清楚, 最好問番, 因為係無得走既, 今日當唔知, 4年後埋單先同你計數, 定今日乖乖地供款, 你想玩邊款?
我所有都有申報,支票破產個陣申報左
king262 發表於 12-11-2018 10:29
我所有都有申報,支票破產個陣申報左

津貼都係有申報,唔申報,都無戶口收津貼。

咩係支票破產都申破左?
我想問其實我地係咪應該唔好拎??
即係主任會叫人去拎?派錢唔屬於政府津貼嗎?
我希望佢下年下年先
之前我申請左低津家庭 政府比左13200 我前日交報表佢都無叫我拎返出來