破產聯盟

查看: 3909|回復: 22

申破年齡討論

聽6c講好多後生去破產,你地幾多歲申破嫁?
我剛入學,30歲個底就花左,其實我呢個年齡破真係好唔知點,好知錯,晚晚訓唔著,好想好快過4年
愈後生當然愈唔好攪破啦

不過, 命運有時又唔係你選擇的

後生因為職業方向未定, 破產有D工作就以後唔做得, 會限制左出路

如有番咁上下年齡, 死唔死都大半世, 破又相對無咁大影響

都係個句, 唔破好過破啦, 破左都無辦法
我今年37歲,上個月成為破產人士,未破之前就晚晚訓唔著,煩點找數,又搵唔到工,債項已經纏繞左好多年,都係無晒辦法先行依一步。依家差不多過左一個月,個人輕鬆左,又訓得好!
幾多歲申破都唔緊要,最緊要係申破後可以過返正常人生活,其實4年好快過,每個月準時交數咩問題都無啦,4年過後個一刻你會覺得好有成功感,總於可以話正正式式脱離債務問題
smallcat 發表於 8-11-2018 22:35
愈後生當然愈唔好攪破啦

其實破產是痛苦决定,亦是人生最難决定,年齡祇是年輕人比較將來難行,年紀大近退休人士,亦是覺得臨老過唔到世,有辦法肯定唔會攪破產
sun0911 發表於 9-11-2018 07:38
幾多歲申破都唔緊要,最緊要係申破後可以過返正常人生活,其實4年好快過,每個月準時交數咩問題都無啦,4年 ...

想清楚少少點樣每個月交數呀
coey1314 發表於 9-11-2018 10:42
想清楚少少點樣每個月交數呀

生活費批左岀來,有人唔洗交,有人要交一千幾百,意思就係咁
我55歲原本想做IVA,但6C 說如果我過多5年被退休又末還晒錢之後再申破
分分鐘連退休金都無埋。你還年青4年後重新出發,好好理財過新生活。
sun0911 發表於 9-11-2018 11:35
生活費批左岀來,有人唔洗交,有人要交一千幾百,意思就係咁

如果唔洗交咪好似多返好多錢用咁囉
6c 幫我填到份野生活費係18900 寫埋我食煙咁(本身冇食)

我搵18k, 本身住公屋, 基本係比家用屋企人4k
同有兩個阿妹讀緊書, 諗住之後講返自己都有讀書..因為未申破時已經讀緊

唔知批到幾多

因人而異!!
有人話愈年輕破愈好,可以早D翻身...破完東山再起,其實大有人在.
另外有人話愈遲破愈好,反正都差不多退休,破與不破,根本無分別.
然而,我最多人破的年齡係 38-47 呢個年齡層http://debt.caritas.org.hk/uploads/1/2/1/3/12135031/20121028.pdf
flypig 發表於 9-11-2018 14:49
因人而異!!
有人話愈年輕破愈好,可以早D翻身...破完東山再起,其實大有人在.
另外有人話愈遲破愈好,反正都差 ...

四年好快完~會改過小心理財!
而家全用現金都比較實在既!
smallcat 發表於 8-11-2018 22:35
愈後生當然愈唔好攪破啦

好多時破產無得選擇的,以我來講我2字尾開始破,破完就32.我都知破過產會有好多限制,比如話有D工終身唔可以做,就算你去銀行做個清潔都唔得,去金融機構做保安都無資格,又唔可以做上市公司董事商業機構會考慮你的誠信等。但系如果你唔破產,背負住債務都好甘呀,1來日日比人追數,2來無翻身之日。破產系把兩面刀,一邊帶來好處另一邊帶來人生的影響。不過我都見過好多人破完產積極去面對人生,重新創造輝煌,相信大家都可以的。。。。。唔好比一時的失意嚇到!
wvovw 發表於 11-11-2018 09:20
好多時破產無得選擇的,以我來講我2字尾開始破,破完就32.我都知破過產會有好多限制,比如話有D工終身唔 ...

你畢業未呀?有冇對而家份工好大影響或對你生活上有冇邊方面好大限制?想了解下⋯因為我仲未收到頒令⋯好忐忑
wvovw 發表於 11-11-2018 09:20
好多時破產無得選擇的,以我來講我2字尾開始破,破完就32.我都知破過產會有好多限制,比如話有D工終身唔 ...

破產四年唔能夠做某專業資格,但去銀行做清潔無問題。左丁山甚至講過,有職員犯刑事欺騙銀行顧客,坐完幾年又去第二間銀行呃過!!!
https://www.hk01.com/熱爆話題/56361/懶人包-破產五大疑問-唔畀搭的士-記錄一世跟身
破產人在破產令生效期間不能擔任部分需專業牌照的職業,例如律師、保險經紀、證券交易商等,其牌照可能被吊銷,待破產令完結後才可再申請。

flypig 發表於 11-11-2018 18:12
破產四年唔能夠做某專業資格,但去銀行做清潔無問題。左丁山甚至講過,有職員犯刑事欺騙銀行顧客,坐完幾 ...

左丁山即係  香X 輝
smallcat 發表於 12-11-2018 02:52
左丁山即係  香X 輝

YEH!!
https://hk.lifestyle.appledaily. ... e/20130108/18126171

出獄返工再犯案 - 左丁山

最後一次在2011年9月4日被渣打捉個正着,在法庭認罪,但法官感到震驚噃?點解,因為法官Frankie Yiu Fun-che,在庭上得悉呢位黃姓職員曾有前科,在恒生銀行任職時(2004-07),因偷取客戶八十六萬元,曾坐監兩年,2010年出獄,半年後就到渣打返工.

以前左丁山做銀行,知道任何人莫講有刑事案底,坐過監,即使係上過廉署協助調查一次咁多,廉署冇起訴佢,銀行都唔會僱用,點解渣打銀行會聘用坐過兩年監之人呢?唔通真係人手緊張到極,teller好難搵,還是事先毫不知情,人力資源部瞌晒眼瞓?以此相問一位人力資源經理,佢嘆一口氣講:「自從有咗私隱條例,我地請人,有好多嘢唔問得,邊度有人會自動申報坐過監,犯過法呢類嘢㗎,假如人力顧問公司(薦人館)叫求職者上嚟,佢又帶齊學歷證件正本俾我地睇之後,只能問吓佢嘅工作經驗,對答口才,頂多再加上考一次中英文試,樣樣冇問題,就可以聘請嘅嘞,家庭事唔准問,個人私事唔准問,總之請到一個賊嘅話,算你唔好彩!不過,按道理渣打可以要求以前僱主俾資料,唔知有冇問。
求以前僱主俾資料,要求職者簽授權書喎
有些破產是交通意外比人索償而破產的,有些就做生意,年齡層面由18-70幾歲都有
我26破,30解破。現在31,呢幾年唔為錢咁努力工作。呢4年升左2次職,學識用錢(需然計續小賭) ,呢排仲結埋婚,諗緊買樓。唔好灰心呀。4年後雨過天清
自問自己入世未深, 25畀人哋入咗去中介局搞破產