破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

求救

請問 本人半年前拎了強積金21萬 一直失業當中 现在想申請破產 但會有麻煩嗎?其實我半年內一直還財務 咭數都還了差不多20萬 求解答
你想申破,最好就穩律師搞個時問清楚咪穩陣。有D律師行都會有免費法律諮詢架
重點係mpf,破產無問題,還卡數又唔係還俾家人,佢想追叫佢去追發卡行。第一次犯通常罰款,第二次就有案例【本報訊】近年越來越多僱員借永久離港為由,提早領取強積金供款。一名僱員因向強積金受託人作出虛假或具誤導性陳述,訛稱之前從沒以永久離港為由提取強積金,但事實早在07年已有前科,觀塘法院昨裁定他罪名成立,被判監禁21天,是首宗因違反《強制性公積金計劃條例》而被判需要服刑的個案。 打工仔提早領取強積金限制多多,永久離港是其中一個核准理由。涉案被告於2007年便以永久離港為理由,向一間受託人申請提早取回強積金,並成功取回款項。
vicfre 發表於 9-11-2018 22:55
重點係mpf,破產無問題,還卡數又唔係還俾家人,佢想追叫佢去追發卡行。第一次犯通常罰款,第二次就有案例【 ...

我已經取MPF都怕中招
無事嘅,我都係申破前提取咗mpf,到時見主任時你寫一封信交待d錢嘅去向,例如還卡數,失業期間生活費等等。
無問題,mpf 拿去做生活費和還債,
最怕是轉移資產,例如:把mpf一大筆錢拿了出來不知去向/轉了比老婆仔女朋友又好快破產.
victor24 發表於 10-11-2018 06:19
無問題,mpf 拿去做生活費和還債,
最怕是轉移資產,例如:把mpf一大筆錢拿了出來不知去向/轉了比老婆仔女朋友 ...

問題我怕積金局
因為我第一次取MPF理由為永久離開香港
將來我退休要申請MPF時
怕會被問到及質疑點解話永久離開香港後
重會有供MPF及係香港工作
請問各位兄弟 那間申請破產律師行 比較好
請問那間 申破 律師樓比較好